Jakość żywności, jej bezpieczeństwo, suplementy diety bez tajemnic – to cześć poruszonych obszarów w ramach konferencji „Żywność bez tajemnic”, która odbyła się w czwartek na Politechnice Opolskiej. To także okazja, żeby przybliżyć nowy kierunek na naszej uczelni związany z bezpieczeństwem żywności.
– Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką – mówi chińskie przysłowie. Stąd nasza konferencja „Żywność bez tajemnic” dotycząca jakości żywności, dietetyki, odżywiania. Na tym jednak nie koniec. Trwa już rekrutacja na nowy kierunek studiów na naszej uczelni. To właśnie dietetyka i jakość żywności, będąca odpowiedzią na potrzeby społeczeństwa i rynku pracy – informuje prof. Marcin Lorenc, rektor Politechniki Opolskiej.

Tematyka konferencji to pomysł studentów z koła naukowego „Żubr”, którzy co roku wspólnie z kadrą dydaktyczną Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki organizują debatę poruszającą istotne tematy. – Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co kupuje. Chcieliśmy, żeby więcej osób dowiedziało się, na co zwracać uwagę przy zakupie żywności, jak zwiększyć naszą świadomość w tym zakresie. Porozmawiać także o bezpieczeństwie żywności i jej wpływie na organizm człowieka – relacjonuje Gabriela Marchewka ze studenckiego koła naukowego „Żubr”.
– Temat konferencji jest bezpośrednio związany z naszym kierunkiem studiów: technologią żywności i żywienie człowieka oraz z nowym kierunkiem, czyli dietetyką i jakością żywności – podkreśla prof. Dominika Matuszek z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki. Dietetyka i jakość żywności to unikatowa w skali kraju propozycja studiów, która łączy dwie bardzo ważne kwestie: dietetykę, czyli odżywianie organizmu oraz jej jakość tego, co dostarczamy do organizmu.



– Bardzo się cieszę, że taki kierunek powstał. Z perspektywy mojego doświadczenia zawodowego połączenie tak ważnych obszarów jak jakość żywności, bezpieczeństwo żywności i prawidłowe odżywianie jest rewelacyjne. Myślę, że bardzo dobra odpowiedź na oczekiwania rynku. Od początku trzymałam kciuki za powodzenie tego kierunku. Na pewno absolwenci tego kierunku jak i pracodawcy będą zadowoleni. Absolwent nowego kierunku może pracować w przemyśle spożywczym jako technolog, może pracować w obszarze kontroli jakości żywności Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Sanepid, ale może też prowadzić swoją działalność jak doradztwo dietetyki – zaznacza Dorota Szyra, Opolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które współorganizowało konferencję „Żywność bez tajemnic”.