Browse: Home / Żywność bez tajemnic

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Prof. Jacek Semaniak honorowym profesorem naszej uczelni
  • Wysokie miejsce Politechniki Opolskiej w specjalistycznym, amerykańskim rankingu
  • Instytut Konfucjusza laureatem Opolskiej Nagrody Jakości
  • Rozpoczynamy współpracę z Zespołem Szkół z Kluczborka
  • Nauka dla społeczeństwa. Politechnika poszerza działalność unikatowego laboratorium
Aula pełna ludzi, widok z góry

Żywność bez tajemnic

Posted by Anna Kułynycz on 11 maja 2023 in Aktualności, Jednostki, Nauka, Wydarzenia naukowe, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Wydziały | 550 Views

Jakość żywności, jej bezpieczeństwo, suplementy diety bez tajemnic – to cześć poruszonych obszarów w ramach konferencji „Żywność bez tajemnic”, która odbyła się w czwartek na Politechnice Opolskiej. To także okazja, żeby przybliżyć nowy kierunek na naszej uczelni związany z bezpieczeństwem żywności.

– Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką – mówi chińskie przysłowie. Stąd nasza konferencja „Żywność bez tajemnic” dotycząca jakości żywności, dietetyki, odżywiania. Na tym jednak nie koniec. Trwa już rekrutacja na nowy kierunek studiów na naszej uczelni. To właśnie dietetyka i jakość żywności, będąca odpowiedzią na potrzeby społeczeństwa i rynku pracy – informuje prof. Marcin Lorenc, rektor Politechniki Opolskiej.

Aula pełna ludzi, widok z góry

Tematyka konferencji to pomysł studentów z koła naukowego „Żubr”, którzy co roku wspólnie z kadrą dydaktyczną Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki organizują debatę poruszającą istotne tematy. – Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co kupuje. Chcieliśmy, żeby więcej osób dowiedziało się, na co zwracać uwagę przy zakupie żywności, jak zwiększyć naszą świadomość w tym zakresie. Porozmawiać także o bezpieczeństwie żywności i jej wpływie na organizm człowieka – relacjonuje Gabriela Marchewka ze studenckiego koła naukowego „Żubr”.
– Temat konferencji jest bezpośrednio związany z naszym kierunkiem studiów: technologią żywności i żywienie człowieka oraz z nowym kierunkiem, czyli dietetyką i jakością żywności – podkreśla prof. Dominika Matuszek z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki. Dietetyka i jakość żywności to unikatowa w skali kraju propozycja studiów, która łączy dwie bardzo ważne kwestie: dietetykę, czyli odżywianie organizmu oraz jej jakość tego, co dostarczamy do organizmu.

Aula pełna ludzi
Aula pełna ludzi widok z góry
Kilka pierwszych rzędów widowni wypełnionej ludźmi

– Bardzo się cieszę, że taki kierunek powstał. Z perspektywy mojego doświadczenia zawodowego połączenie tak ważnych obszarów jak jakość żywności, bezpieczeństwo żywności i prawidłowe odżywianie jest rewelacyjne. Myślę, że bardzo dobra odpowiedź na oczekiwania rynku. Od początku trzymałam kciuki za powodzenie tego kierunku. Na pewno absolwenci tego kierunku jak i pracodawcy będą zadowoleni. Absolwent nowego kierunku może pracować w przemyśle spożywczym jako technolog, może pracować w obszarze kontroli jakości żywności Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Sanepid, ale może też prowadzić swoją działalność jak doradztwo dietetyki – zaznacza Dorota Szyra, Opolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które współorganizowało konferencję „Żywność bez tajemnic”.

Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności
Kategoria: Aktualności, Jednostki, Nauka, Wydarzenia naukowe, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Wydziały | Tagi: dietetyka i jakość żywności, prof. Dominika Matuszek, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki

O autorze

Anna Kułynycz

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
Stanowisko: specjalista ds. kontaktu z mediami
Tel.: 774498159
Tel.: 721-996-990
e-mail: a.kulynycz@po.edu.pl

Podobne wpisy

Trzy osoby na tle żółtych banerówNowoczesny sprzęt do dyspozycji studentów logistyki oraz zarządzania i inżynierii produkcji→

Grupa studentów siedzi przed komputeramiKierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji→

Studentka w oficjalnym stroju akademickim (toga i biret na głowie) prezentuje pracę magisterską, stojąc na tle ścianki z logotypami Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki oraz Politechniki Opolskiej.Recepta na korek w centrum Opola tematem pracy magisterskiej→

Dwie kobiety podające sobie dłoń i trzymające biała teczkęMałe granty dla politechniki→

Politechnika Opolska w czołówce polskich uczelni w kategorii Engineering

advertisement

„Lipsk” to już całkiem inny budynek

advertisement

Nasi naukowcy w gronie najbardziej wpływowych na świecie

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • mężczyzna w czarnej todze, w szarfie i z zieloną tubą

    Prof. Jacek Semaniak honorowym profesorem naszej uczelni

    6 października 2023 / Redakcja
  • Wysokie miejsce Politechniki Opolskiej w specjalistycznym, amerykańskim rankingu

    25 września 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa elegancko ubranych osób stoi na tle ścianki z napisem Opole, jeden z mężczyzn trzyma statuetkę

    Instytut Konfucjusza laureatem Opolskiej Nagrody Jakości

    23 września 2023 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu