Browse: Home / Zimno, zimniej, DPO

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Zbuduj z nami swoją przyszłość
  • Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności
  • Silne wsparcie innowacyjnych rozwiązań
  • Kolejny rekord cytowań naszych naukowców
  • Prof. Rafał Stanisławski przewodniczącym ważnego zespołu KEN

Zimno, zimniej, DPO

Posted by Lucyna Sterniuk-Gronek on 13 stycznia 2020 in Aktualności, Dziecięca Politechnika Opolska, Studenci | 415 Views

Wypatrujący już ferii zimowych studenci Dziecięcej Politechniki Opolskiej wcale nie martwią się brakiem mrozu. Podczas ostatniego wykładu zetknęli się bowiem z tyloma stopniami poniżej zera, że mogą im pozazdrościć koledzy z najdalszych krańców Grenlandii!

Wszystko to za sprawą doktora Łukasza Biłosa z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki, który przygotował dla dzieci wspaniały i bardzo widowiskowy wykład o „Kriogenice w przemyśle spożywczym”.

Młodzi słuchacze dowiedzieli się, w jaki sposób przygotowuje się mrożonki, czym są ciecze kriogeniczne i na czym polega zjawisko Leidenfrosta. Zobaczyli też jak wygląda skroplony tlen i azot, oraz jak zmieniają się właściwości elastyczne i twardość materiałów poddanych ekstremalnie niskiej temperaturze.  Najodważniejsi samodzielnie mrozili róże i banany za pomocą płynu o temperaturze minus 195,8 oC. Brrr!

Jeśli gdzieś zapodzieje ci się młotek – nie wpadaj w panikę. Wystarczy odrobina kriogenicznej cieczy i banan! 🙂

Kategoria: Aktualności, Dziecięca Politechnika Opolska, Studenci | Tagi: DPO, Dziecięca Politechnika Opolska, kriogenika, wykłady otwarte

O autorze

Lucyna Sterniuk-Gronek

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
e-mail: l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
https://sasiadowanie.blogspot.com/

Podobne wpisy

Dzieci podrzucające kolorowe birety w auli200 słuchaczy odebrało dyplomy Dziecięcej Politechniki Opolskiej→

Aula pełna słuchaczy, przy mównicy mężczyzna, w tle plansza z napisem ,,Przystanek Nauka"Przystanek Nauka: pierwszym gościem wiceminister finansów→

Plansza z napisem ,,Przystanek Nauka"Przystanek Nauka. Zapraszamy na nowy cykl inspirujących spotkań→

Grupa młodych ludzi gra w grę planszowąDni Inżyniera→

Nowy wymiar zarządzania i inżynierii produkcji

advertisement

Automatyka i robotyka to zupełnie nowy kierunek studiów

advertisement

Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Trzy dziewczyny i dwóch chłopców prz stole z laptopami

    Zbuduj z nami swoją przyszłość

    2 czerwca 2023 / Anna Kułynycz
  • Dziewczyna w białym fartuchu siedzi przy stole, na którym ułożone są owoce

    Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

    2 czerwca 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzeh eleganckich mężczyzn, dwoje z nich trzyma dokumenty

    Silne wsparcie innowacyjnych rozwiązań

    18 maja 2023 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu