– Postanowiliśmy sprawdzić, jak dobrze znamy Polskę – mówią zagraniczni studenci, którzy wzięli udział w czwartej edycji konkursu Wiedzy o Polsce. W zmaganiach, dotyczących także kulinariów, wzięło udział prawie 30 osób.
Konkurs był podzielony na dwa etapy. W pierwszym, do którego zgłosiło się blisko 30 zagranicznych żaków studiujących w języku polskim na Politechnice Opolskiej, uczestnicy odpowiadali na 100 pytań w 10 różnych kategoriach sprawdzających wiedzę na temat Polski.
– 12 osób przeszło do drugiego etapu, w którym za zadanie mieli przygotowanie dziesięciominutowej prezentacji na temat: „Jaka potrawa tradycyjnej kuchni polskiej smakuje Ci najbardziej”? Okazało się, że nie ma jednej stereotypowej potrawy, którą wybierają studenci. Zaskoczyli nas swoimi kulinarnymi upodobaniami – mówi dr Bogusław Kubiak z Centrum Językowego, organizator konkursu, który wspólnie z mgr Jadwigą Rostecką-Berką i mgr Yaną Polską oceniał prezentacje.

Zmagania wygrał Danylo Demianenko, student drugiego roku automatyki i robotyki. – Jestem w Polsce już 1,5 roku, na politechnice studiuje mi się bardzo dobrze. Na początku było ciężko z językiem polskim, ale z każdym miesiącem było coraz lepiej. Polska bardzo mi się podoba, zdecydowałem się wziąć udział w konkursie, by jeszcze lepiej ją poznać – relacjonuje Danylo Demianenko, który w prezentacji opowiadał o roladzie z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
– Jeszcze sam nie próbowałem przygotować tej potrawy – uśmiecha się.
Drugie miejsce zajęła Yulia Panchenko, studentka pierwszego roku turystyki i rekreacji. – Pytania były bardzo łatwe. Byłam w odwiedzinach u mamy, w Krakowie, gotowałyśmy rosół. Opowiedziałam o prezentacji, jaką muszę wykonać w ramach konkursu, a mama na to, że może w takim razie opowiem o rosole. Na Ukrainie takiej zupy nie znamy, jest bardzo smaczna – opowiada Yulia Panchenko.

Trzecie miejsce zajęła Olena Burlaka, studentka pierwszego roku informatyki. – Postanowiłam się sprawdzić, czy naprawdę znam Polskę. Jestem tutaj już piąty rok, uczyłam się w technikum, zdawałam maturę z języka polskiego. Trudniejsza była prezentacja. Trzeba było opowiedzieć, mówić o swoich doświadczeniach, a nie tylko odpowiadać na testowe pytania – mówi Olena Burlaka, której najbardziej smakuje żurek. – Na początku wydał mi się bardzo kwaśny. Teraz to pierwsze danie, którego szukam w menu. Kilka miesięcy przed konkursem w jednym z lokali w centrum miasta spróbowałam żurek w chlebie. Jest przepyszny. A podczas świąt wielkanocnych skosztowałam żurek babci mojego chłopaka, który był jeszcze lepszy – uśmiecha się Olena Burlaka.

– Jestem pod wrażeniem zdolności językowych naszych studentów, którzy świetnie mówią po polsku, a także ich wiedzy na temat Polski. Myślę, że sporo Polaków miałoby problem z testem wiedzy, tymczasem oni poradzili sobie bezbłędnie. Tylko gratulować wiedzy – podkreśla dr Anida Stanik-Besler, prorektor ds. kształcenia i dydaktyki Politechniki Opolskiej.