Ponad 10 lat tradycji wspólnego gotowania na Politechnice Opolskiej w ramach International Cooking Day, a w tym roku pod wieloma względami edycja szczególna.
Nie tylko pobity został rekord uczestników i ilości ugotowanych potraw, ale również organizatorów było kilku. Połączone siły Działu Współpracy Międzynarodowej, Instytutu Konfucjusza, kół naukowych MENTOR PO i SKN ŻUBR, oprawa muzyczna Radia EMITER oraz gościnność stołówki STREFA sprawiły, że budynek Łącznika zamienił się w kulinarne centrum świata.
W międzynarodowym menu znalazły się aromatyczne potrawy z Turcji, Indii i Chin, barszcz ukraiński, specjały kuchni greckiej, mięsne potrawy rodem z Kazachstanu, hiszpańskie tapas i gulasz po portugalsku, a na deser słodkości przygotowane przez studentów z Włoch i Białorusi.
W programie wydarzenia nie zabrakło też kulinarnych warsztatów z techniki lepienia polskich i chińskich pierogów, a Mentorzy studentów Erasmus-a przygotowali stolik pełen popularnych polskich słodyczy i tradycyjnych regionalnych wypieków. Odbył się też wielki konkurs kulinarny w ramach, którego nagrodzono drużyny z Turcji, Grecji, Indii i Białorusi.
Zebrane podczas wydarzenia przepisy już niebawem będzie można znaleźć w międzynarodowej książce kucharskiej, którą planują stworzyć organizatorzy.