Browse: Home / Wielkie gotowanie w Łączniku

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Współpraca z Tierra del Fuego
  • Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji
  • Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!
  • Samorząd Studencki Politechniki Opolskiej ma nowego przewodniczącego
  • Nowa forma współpracy uczelni technicznych
Młodzi ludzie pochylaja nad blatem z surowymi pierogami, w tle flagi narodowe

Wielkie gotowanie w Łączniku

Posted by Redakcja on 28 listopada 2022 in Aktualności, Dział Współpracy i Rozwoj, Jednostki, Studenci | 542 Views

Włoska fritatta, hiszpańskie patatas a lo pobre, portugalska bacalhau assado czy tureckie tantuni – to tylko część menu, którego można było spróbować podczas Międzynarodowego Dnia Gotowania na Politechnice Opolskiej.

– Przygotowaliśmy typowe hiszpańskie danie, które nazywa się patatas a lo pobre, którego podstawą są smażone w oleju ziemniaki, hiszpańska szynka Jamón i jajko. Całość doprawiliśmy solą – mówi Gabriel z Almerii, jeden z uczestników Międzynarodowego Dnia Gotowania na Politechnice Opolskiej. To wydarzenie z długą tradycją, które cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród studentów. Tegoroczna edycja po dwuletniej przerwie wywołanej pandemią została zorganizowana w piątek w Łączniku po raz pierwszy we współpracy z Uniwersytetem Opolskim. Swoje potrawy przygotowali nie tylko studenci programu Erasmus+.

– Mogliśmy spróbować hiszpańskich patatas a lo pobre czyli smażonych ziemniaczków oraz pieczonych bakłażanów w miodzie czyli berenjenas con miel. Tradycją hiszpańskich studentów można już nazwać przygotowanie tortilli de patatas. Włoscy studenci zaprezentowali wyśmienitą fritatę, tj. zapiekankę ziemniaczano-makaronową. Portugalczycy przygotowali słynną rybę „bacalhau assado”. Tureccy studenci postawili na sałatkę ziemniaczaną, tantuni czyli zawijane wrapy z wołowiną oraz jogurt pitny na słono tzw. Ayran. Nie zabrakło również ukraińskiego czerwonego barszczu oraz naleśników na słodko o nazwie „mlyncki”. Jedną z największych produkcji był oczywiście polski stół a na nim kilkaset pierogów ulepionych przez mentorów. To bardzo lubiane danie przez większość  obcokrajowców i dlatego też rozeszło się w mgnieniu oka. Dział Współpracy Międzynarodowej przygotował także szarlotkę, na deser można było skosztować także ciasto typu sernik o nazwie gibanica rodem ze Słowenii – wylicza Aleksandra Domerecka z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej.

Grupa młodych ludzi pochyla się nad garnkami, jedna z osób trzyma na tacy pierogi

– Nigdy nie próbowałem tureckiego jedzenia, ale bardzo mi posmakowało. Wcześniej próbowałem włoskiej frittaty, która była bardzo dobra. Smakowała mi też zupa przygotowana przez studentów z Kazachstanu. No i oczywiście polskie pierogi i jabłecznik – mówi Daniel z Leon.
– Uważam, że Międzynarodowy Dzień Gotowania to świetnie integrująca inicjatywa ponieważ kulinaria są niezwykle ważną częścią każdej kultury, a przecież nie ma lepszego sposobu na jej poznanie niż przez własne kubki smakowe. Zachęcamy wszystkich studentów do udziału w przyszłych edycjach – dodaje Aleksandra Domerecka.

  • Młody człowiek w czerwonej bluzie przewraca paprykę na patelni
  • Uśmiechnięta dziewczyna w okularach sięga po potrawę wyłożona na ladzie
  • Młodzi ludzie przy stole zastawionym jedzeniem, w tle flagi narodowe
Galeria zdjęć

Kategoria: Aktualności, Dział Współpracy i Rozwoj, Jednostki, Studenci | Tagi: Aleksandra Domerecka, Dział Współpracy Międzynarodowej, Erasmus, International Cooking Day, Międzynarodowy Dzień Gotowania, studenci

O autorze

Redakcja

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5, 45-758 Opole
tel.: +48 77 449 81 26

Podobne wpisy

Debata o studiach i Erasmusie→

Trzy budynki z lotu ptakaJak dostać miejsce w akademiku?→

Kilkunastu studentów siedzi w sali wokół stołów.Sukces klubów dyskusyjnych Centrum Językowego→

Dlaczego warto studiować na Politechnice Opolskiej?→

Nasi naukowcy poprawią pracę systemów ciepłowniczych w czterech krajach

advertisement

Innowacyjne rozwiązanie: fantom miednicy może pomóc w radioterapii

advertisement

Przyjechał na dwa lata, zostaje na dłużej

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Dwie kobiety i mężczyzna podpisujący dokumenty przy stole, w tle stojaki z flagami

    Współpraca z Tierra del Fuego

    18 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa studentów siedzi przed komputerami

    Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji

    8 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzech młodych mężczyzn w granatowych fartuchach stoi przy obrabiarce cyfrowej. Jeden z nich trzyma uchwyt od drzwi komory urządzenia

    Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!

    28 lipca 2023 / Kamil Kalinowski
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu