Browse: Home / Wielkie gotowanie w Łączniku

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Zmiany w przyznawaniu stypendiów socjalnych
  • Politechnika gospodarzem konferencji prorektorów uczelni technicznych
  • Zagraniczni naukowcy chcą prowadzić badania na Politechnice Opolskiej
  • Za nami intensywny rok
  • Plan na teren wokół pomnika św. Jana z Kęt
Młodzi ludzie pochylaja nad blatem z surowymi pierogami, w tle flagi narodowe

Wielkie gotowanie w Łączniku

Posted by Redakcja on 28 listopada 2022 in Aktualności, Dział Współpracy i Rozwoj, Jednostki, Studenci | 516 Views

Włoska fritatta, hiszpańskie patatas a lo pobre, portugalska bacalhau assado czy tureckie tantuni – to tylko część menu, którego można było spróbować podczas Międzynarodowego Dnia Gotowania na Politechnice Opolskiej.

– Przygotowaliśmy typowe hiszpańskie danie, które nazywa się patatas a lo pobre, którego podstawą są smażone w oleju ziemniaki, hiszpańska szynka Jamón i jajko. Całość doprawiliśmy solą – mówi Gabriel z Almerii, jeden z uczestników Międzynarodowego Dnia Gotowania na Politechnice Opolskiej. To wydarzenie z długą tradycją, które cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem wśród studentów. Tegoroczna edycja po dwuletniej przerwie wywołanej pandemią została zorganizowana w piątek w Łączniku po raz pierwszy we współpracy z Uniwersytetem Opolskim. Swoje potrawy przygotowali nie tylko studenci programu Erasmus+.

– Mogliśmy spróbować hiszpańskich patatas a lo pobre czyli smażonych ziemniaczków oraz pieczonych bakłażanów w miodzie czyli berenjenas con miel. Tradycją hiszpańskich studentów można już nazwać przygotowanie tortilli de patatas. Włoscy studenci zaprezentowali wyśmienitą fritatę, tj. zapiekankę ziemniaczano-makaronową. Portugalczycy przygotowali słynną rybę „bacalhau assado”. Tureccy studenci postawili na sałatkę ziemniaczaną, tantuni czyli zawijane wrapy z wołowiną oraz jogurt pitny na słono tzw. Ayran. Nie zabrakło również ukraińskiego czerwonego barszczu oraz naleśników na słodko o nazwie „mlyncki”. Jedną z największych produkcji był oczywiście polski stół a na nim kilkaset pierogów ulepionych przez mentorów. To bardzo lubiane danie przez większość  obcokrajowców i dlatego też rozeszło się w mgnieniu oka. Dział Współpracy Międzynarodowej przygotował także szarlotkę, na deser można było skosztować także ciasto typu sernik o nazwie gibanica rodem ze Słowenii – wylicza Aleksandra Domerecka z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej.

Grupa młodych ludzi pochyla się nad garnkami, jedna z osób trzyma na tacy pierogi

– Nigdy nie próbowałem tureckiego jedzenia, ale bardzo mi posmakowało. Wcześniej próbowałem włoskiej frittaty, która była bardzo dobra. Smakowała mi też zupa przygotowana przez studentów z Kazachstanu. No i oczywiście polskie pierogi i jabłecznik – mówi Daniel z Leon.
– Uważam, że Międzynarodowy Dzień Gotowania to świetnie integrująca inicjatywa ponieważ kulinaria są niezwykle ważną częścią każdej kultury, a przecież nie ma lepszego sposobu na jej poznanie niż przez własne kubki smakowe. Zachęcamy wszystkich studentów do udziału w przyszłych edycjach – dodaje Aleksandra Domerecka.

  • Młody człowiek w czerwonej bluzie przewraca paprykę na patelni
  • Uśmiechnięta dziewczyna w okularach sięga po potrawę wyłożona na ladzie
  • Młodzi ludzie przy stole zastawionym jedzeniem, w tle flagi narodowe
Galeria zdjęć

Kategoria: Aktualności, Dział Współpracy i Rozwoj, Jednostki, Studenci | Tagi: Aleksandra Domerecka, Dział Współpracy Międzynarodowej, Erasmus, International Cooking Day, Międzynarodowy Dzień Gotowania, studenci

O autorze

Redakcja

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5, 45-758 Opole
tel.: +48 77 449 81 26

Podobne wpisy

Dyplomantka PO wygrała ogólnopolski konkurs na najlepszą pracę→

Rudowłosa dziewczyna siedzi przed białym laptopemZmiany w przyznawaniu stypendiów socjalnych→

System Odznaka+ na Politechnice Opolskiej→

Grupa osób stojących w dwóhc rzędachWystartował program „Mentor mix”→

Trwa zimowa rekrutacja na studia

advertisement

Ranking THE: Politechnika Opolska w gronie najlepszych uczelni

advertisement

Pomoc uchodźcom z Ukrainy

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Rudowłosa dziewczyna siedzi przed białym laptopem

    Zmiany w przyznawaniu stypendiów socjalnych

    20 stycznia 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa elegancko ubranych osób na pozowanym ujęciu z lotu ptaka

    Politechnika gospodarzem konferencji prorektorów uczelni technicznych

    12 stycznia 2023 / Anna Kułynycz
  • Kobieta w czarnej bluzce siedzi przy dużym urządzeniu technicznym

    Zagraniczni naukowcy chcą prowadzić badania na Politechnice Opolskiej

    5 stycznia 2023 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu