Zajęcia dydaktyczne z zasad prawidłowego odżywania oraz warsztaty kulinarne dla uczniów opolskich szkół są wpisane na stałe w kalendarz roku akademickiego pracowników Katedry Inżynierii Biosystemów oraz studentów kierunku technologia żywności i żywienie człowieka.
Tym razem, w dniu 14 grudnia 2016 roku, odwiedzili nas uczniowie Zespołu Gimnazjalno – Szkolnego z Zębowic. Uczniowie, oprócz prawidłowych nawyków żywieniowych, które były tematem wykładu dr inż. Dominiki Matuszek, poznali również różnice między napojem owocowym, a sokiem. Ten ostatni, z pomocą mgra inż. Sławomira Czabaja zrobili i skonsumowali.
Spotkanie zwieńczyły warsztaty w laboratorium gastronomicznym prowadzone przez mgr inż. Ewę Polańczyk. To pierwsza ale bynajmniej nie ostatnia wizyta młodzieży z Zębowic. W najbliższym semestrze planowane są kolejne zajęcia.