Browse: Home / Światowe wydawnictwo opublikowało wyniki badań dr Darii Hołodnik

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Współpraca z Tierra del Fuego
  • Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji
  • Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!
  • Samorząd Studencki Politechniki Opolskiej ma nowego przewodniczącego
  • Nowa forma współpracy uczelni technicznych
Młoda kobieta, dr Daria Hołodnik, pozuje do zdjęcia na tle wejścia do budynku Wydziału Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii. Uśmiecha się, widoczna jest od pasa w górę.

Światowe wydawnictwo opublikowało wyniki badań dr Darii Hołodnik

Posted by Anna Kułynycz on 12 lipca 2023 in Aktualności, Jednostki, Nauka, Popularyzacja wiedzy, Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii, Wydziały | 696 Views

Mowa o Elsevier, jednym z największych światowych wydawnictw naukowych, które właśnie wydało artykuł dr Darii Hołodnik z Wydziału Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechniki Opolskiej dotyczący promowania turystyki gastronomicznej, będącej wizytówką Francji.

– W trakcie stażu naukowego w Dolinie Rodanu (pod Lyonem) prowadziłam badania dotyczące powstającej destynacji gastronomicznej. To specjalistyczna destynacja, która nazywa się Vallée de la Gastronomie-France, powołana do branding’u produktów, eventów i aktywności związanych z uprawianiem turystyki gastronomicznej. Mój projekt badawczy polegał na weryfikacji sieci współpracy uczestników rynku turystyki gastronomicznej (m.in. biur informacji turystycznej, winiarni, restauracji, butikowych sklepików rzemieślniczych, producentów żywności, organizatorów festiwali kulinarnych), ale także przebiegu ich certyfikacji w ramach tworzenia nowej marki destynacji. Celem dla francuskich pomysłodawców tego przedsięwzięcia było rozsławienie marki Vallée de la Gastronomie w skali światowej i przez to spowodowanie wzrostu jakości doświadczeń gastronomicznych – opisuje dr Daria Hołodnik z Katedry Turystyki i Rekreacji Wydziału Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechniki Opolskiej.

Chociaż turystyka gastronomiczna w Polsce jak i w wielu innych krajach europejskich raczkuje, to we Francji jest bardzo popularna. – Francuzi słyną z dobrego jedzenia i dbałości o jego celebrację. Dopytują o pochodzenie produktu, ich świeżość, a nawet obszar (apelację) producenta, od jakiego będą pić wino lub konsumować ser w restauracji. Wcielają w życie zasadę, że dobre samopoczucie człowieka jest uwarunkowane tym, jak się odżywia. Jeżeli mają do wyboru wydać pieniądze na lepsze jedzenie albo na wyższy czynsz, to oczywiście wybiorą mieszkanie o mniejszym standardzie. Dla Francuzów spotkanie towarzyskie kręci się wokół jedzenia, które jest także jednym z głównych tematów ich rozmów – zauważa dr Daria Hołodnik, której wyniki badań opublikowało właśnie światowe, prestiżowe wydawnictwo Elsevier.

– Do tej pory moje osiągnięcia naukowe publikowano w renomowanych polskich czasopismach. Wyznaczyłam sobie cel, aby napisać w wysoko punktowanym i bezpłatnym czasopiśmie, które jest uznawane w mojej branży za najwyższy poziom: Journal of Hospitality and Tourism Management (wydawnictwa Elsevier). Nim artykuł został opublikowany, był recenzowany trzykrotnie. Dlatego trzeba być cierpliwym, upartym i mieć bardzo dobre badania. To ogromna satysfakcja, choć okupiona dwuletnim procesem analiz i pisania na najwyższym poziomie – podkreśla dr Daria Hołodnik.
Artykuł o którym mowa, znajduje się tutaj.

Kategoria: Aktualności, Jednostki, Nauka, Popularyzacja wiedzy, Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii, Wydziały | Tagi: badania naukowe, dr Daria Hołodnik, Elsevier, publikacje naukowe, Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii

O autorze

Anna Kułynycz

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
Stanowisko: specjalista ds. kontaktu z mediami
Tel.: 774498159
Tel.: 721-996-990
e-mail: a.kulynycz@po.edu.pl

Podobne wpisy

Dwóch mężczyzn w garniturach podaje sobie dłonieNauka dla społeczeństwa. Politechnika poszerza działalność unikatowego laboratorium→

napis ISVR ze znakiem graficznymNasz naukowiec laureatem prestiżowej, międzynarodowej nagrody→

Dwie osoby skarzą na główkę do basenu. Trzecia osoba jest w wodzieZa nimi mini selekcja→

Mężczyzna z Indii, Rajesh Jesudoss Hynes Navasingh, pozuje do zdjęcia na tle parku chińskiego zlokalizowanego w II kampusie. Mężczyzna uśmiecha się, widoczny jest od pasa w górę.Kolejny zagraniczny naukowiec rozpoczyna badania na naszej uczelni→

Nasi naukowcy poprawią pracę systemów ciepłowniczych w czterech krajach

advertisement

Innowacyjne rozwiązanie: fantom miednicy może pomóc w radioterapii

advertisement

Przyjechał na dwa lata, zostaje na dłużej

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Dwie kobiety i mężczyzna podpisujący dokumenty przy stole, w tle stojaki z flagami

    Współpraca z Tierra del Fuego

    18 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa studentów siedzi przed komputerami

    Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji

    8 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzech młodych mężczyzn w granatowych fartuchach stoi przy obrabiarce cyfrowej. Jeden z nich trzyma uchwyt od drzwi komory urządzenia

    Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!

    28 lipca 2023 / Kamil Kalinowski
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu