Browse: Home / Smaki świata z Politechniką Opolską

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Zmiany w przyznawaniu stypendiów socjalnych
  • Politechnika gospodarzem konferencji prorektorów uczelni technicznych
  • Zagraniczni naukowcy chcą prowadzić badania na Politechnice Opolskiej
  • Za nami intensywny rok
  • Plan na teren wokół pomnika św. Jana z Kęt

Smaki świata z Politechniką Opolską

Posted by Redakcja on 25 listopada 2020 in Aktualności, IRO, Jednostki, Studenci | 600 Views

Po raz pierwszy w historii naszej uczelni powstała książka kucharska. To zbiór przepisów na potrawy, które do tej pory można było skosztować w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania, które w tym roku odbywa się w wersji on-line.

Hiszpańska tortilla, kurczak maślany, musaka, tepsi kebab czy beszbarmak to tylko część przepisów, które można znaleźć w „Smakach świata z Politechniką Opolską”. To pierwsza w historii uczelni książka kucharska. – Stanowi zbiór przepisów na potrawy, które na przestrzeni lat pojawiły się na stołach w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Z jej pomocą każdy może udać się w kulinarną podróż dookoła świata, zwłaszcza teraz, kiedy podróżowanie jest utrudnione przez wirusa – zachęca Marta Dębowska z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej, która jednocześnie przypomina, że od ponad dekady listopad na PO, pomimo niesprzyjającej pogodowo aury, jest miesiącem gorącym pod względem aktywności kulinarnych. To właśnie wtedy na uczelni odbywa się Międzynarodowy Dzień Gotowania, który cieszy się bardzo dużą popularnością.
– Ucząc się nowej rzeczywistości, podążając za trendem wydarzeń w trybie on-line, postanowiliśmy nie tylko opublikować książkę, ale też zorganizować Wirtualny Tydzień Gotowania. W jego ramach na facebookowym fanpage’u Działu Współpracy Międzynarodowej codziennie do początku grudnia będą publikowane przepisy na narodowe potrawy tegorocznych studentów programu Erasmus+. Pojawią się też ich opinie na temat kuchni polskiej, tego co najbardziej przypadło do gustu ich kubkom smakowym – zapowiada Marta Dębowska.
Tam także dostępna jest wersja elektroniczna książki kucharskiej. – To efekt współpracy nie tylko ze studentami, ale też z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi MENTOR PO i SKN ŻUBR, radiem EMITER, stołówką STREFA – wylicza Marta Dębowska.

Kategoria: Aktualności, IRO, Jednostki, Studenci | Tagi: cudzoziemcy, Dział Współpracy Międzynarodowej, Erasmus, International Cooking Day, studenci

O autorze

Redakcja

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5, 45-758 Opole
tel.: +48 77 449 81 26

Podobne wpisy

Dyplomantka PO wygrała ogólnopolski konkurs na najlepszą pracę→

Rudowłosa dziewczyna siedzi przed białym laptopemZmiany w przyznawaniu stypendiów socjalnych→

Dziewczyna w czarnym stroju gimnastycznym biegnie po bieżni w laboratoriumZa nami intensywny rok→

System Odznaka+ na Politechnice Opolskiej→

Trwa zimowa rekrutacja na studia

advertisement

Ranking THE: Politechnika Opolska w gronie najlepszych uczelni

advertisement

Pomoc uchodźcom z Ukrainy

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Rudowłosa dziewczyna siedzi przed białym laptopem

    Zmiany w przyznawaniu stypendiów socjalnych

    20 stycznia 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa elegancko ubranych osób na pozowanym ujęciu z lotu ptaka

    Politechnika gospodarzem konferencji prorektorów uczelni technicznych

    12 stycznia 2023 / Anna Kułynycz
  • Kobieta w czarnej bluzce siedzi przy dużym urządzeniu technicznym

    Zagraniczni naukowcy chcą prowadzić badania na Politechnice Opolskiej

    5 stycznia 2023 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu