Browse: Home / Smaki świata z Politechniką Opolską

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Wymiana doświadczeń i wspólne plany: na Politechnice Opolskiej odbyła się konferencja Erasmus Partnership
  • Jubileuszowe Opolskie Dni Elektryki
  • Politechnika rozpoczyna współpracę z elitarną jednostką
  • Politechnika rozpoczyna współpracę z ukraińskim ośrodkiem badawczym
  • Nasi koszykarze Akademickimi Mistrzami Polski

Smaki świata z Politechniką Opolską

Posted by Redakcja on 25 listopada 2020 in Aktualności, IRO, Jednostki, Studenci | 572 Views

Po raz pierwszy w historii naszej uczelni powstała książka kucharska. To zbiór przepisów na potrawy, które do tej pory można było skosztować w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania, które w tym roku odbywa się w wersji on-line.

Hiszpańska tortilla, kurczak maślany, musaka, tepsi kebab czy beszbarmak to tylko część przepisów, które można znaleźć w „Smakach świata z Politechniką Opolską”. To pierwsza w historii uczelni książka kucharska. – Stanowi zbiór przepisów na potrawy, które na przestrzeni lat pojawiły się na stołach w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Z jej pomocą każdy może udać się w kulinarną podróż dookoła świata, zwłaszcza teraz, kiedy podróżowanie jest utrudnione przez wirusa – zachęca Marta Dębowska z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej, która jednocześnie przypomina, że od ponad dekady listopad na PO, pomimo niesprzyjającej pogodowo aury, jest miesiącem gorącym pod względem aktywności kulinarnych. To właśnie wtedy na uczelni odbywa się Międzynarodowy Dzień Gotowania, który cieszy się bardzo dużą popularnością.
– Ucząc się nowej rzeczywistości, podążając za trendem wydarzeń w trybie on-line, postanowiliśmy nie tylko opublikować książkę, ale też zorganizować Wirtualny Tydzień Gotowania. W jego ramach na facebookowym fanpage’u Działu Współpracy Międzynarodowej codziennie do początku grudnia będą publikowane przepisy na narodowe potrawy tegorocznych studentów programu Erasmus+. Pojawią się też ich opinie na temat kuchni polskiej, tego co najbardziej przypadło do gustu ich kubkom smakowym – zapowiada Marta Dębowska.
Tam także dostępna jest wersja elektroniczna książki kucharskiej. – To efekt współpracy nie tylko ze studentami, ale też z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi MENTOR PO i SKN ŻUBR, radiem EMITER, stołówką STREFA – wylicza Marta Dębowska.

Kategoria: Aktualności, IRO, Jednostki, Studenci | Tagi: cudzoziemcy, Dział Współpracy Międzynarodowej, Erasmus, International Cooking Day, studenci

O autorze

Redakcja

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5, 45-758 Opole
tel.: +48 77 449 81 26

Podobne wpisy

Grupa wojskowych oraz studentówZa nimi teoria, przed nimi poligon→

Grupa osób przed bramą z napisem Politechnika Opolska robi sobie selfie.Wymiana doświadczeń i wspólne plany: na Politechnice Opolskiej odbyła się konferencja Erasmus Partnership→

Czarny but roboczy.Weź udział w konkursie. Zaprojektuj bezpieczne obuwie→

Sprawdź kreatywność i skuteczność. Weź udział w grze miejskiej→

Trwa rekrutacja na studia

advertisement

Pomoc uchodźcom z Ukrainy

advertisement

Komunikaty dotyczące zagrożenia koronawirusem

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Grupa osób przed bramą z napisem Politechnika Opolska robi sobie selfie.

    Wymiana doświadczeń i wspólne plany: na Politechnice Opolskiej odbyła się konferencja Erasmus Partnership

    10 czerwca 2022 / Redakcja
  • Jubileuszowe Opolskie Dni Elektryki

    7 czerwca 2022 / Anna Kułynycz
  • Politechnika rozpoczyna współpracę z elitarną jednostką

    6 czerwca 2022 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu