Po raz pierwszy w historii naszej uczelni powstała książka kucharska. To zbiór przepisów na potrawy, które do tej pory można było skosztować w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania, które w tym roku odbywa się w wersji on-line.

Hiszpańska tortilla, kurczak maślany, musaka, tepsi kebab czy beszbarmak to tylko część przepisów, które można znaleźć w „Smakach świata z Politechniką Opolską”. To pierwsza w historii uczelni książka kucharska. – Stanowi zbiór przepisów na potrawy, które na przestrzeni lat pojawiły się na stołach w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Z jej pomocą każdy może udać się w kulinarną podróż dookoła świata, zwłaszcza teraz, kiedy podróżowanie jest utrudnione przez wirusa – zachęca Marta Dębowska z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej, która jednocześnie przypomina, że od ponad dekady listopad na PO, pomimo niesprzyjającej pogodowo aury, jest miesiącem gorącym pod względem aktywności kulinarnych. To właśnie wtedy na uczelni odbywa się Międzynarodowy Dzień Gotowania, który cieszy się bardzo dużą popularnością.
– Ucząc się nowej rzeczywistości, podążając za trendem wydarzeń w trybie on-line, postanowiliśmy nie tylko opublikować książkę, ale też zorganizować Wirtualny Tydzień Gotowania. W jego ramach na facebookowym fanpage’u Działu Współpracy Międzynarodowej codziennie do początku grudnia będą publikowane przepisy na narodowe potrawy tegorocznych studentów programu Erasmus+. Pojawią się też ich opinie na temat kuchni polskiej, tego co najbardziej przypadło do gustu ich kubkom smakowym – zapowiada Marta Dębowska.
Tam także dostępna jest wersja elektroniczna książki kucharskiej. – To efekt współpracy nie tylko ze studentami, ale też z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi MENTOR PO i SKN ŻUBR, radiem EMITER, stołówką STREFA – wylicza Marta Dębowska.
