Tradycji stało się zadość! Kolejny International Cooking Day za nami!
Tegoroczna edycja wydarzenia (odbywającego się już od przeszło 10 lat) była szczególna. Nie dość, że w pomoc przy organizacji zaangażowały się dwa koła naukowe – SKN ŻUBR i ESN PO oraz uczelniane Radio EMITER, to pod względem ilości uczestników, osiągnęliśmy prawdziwy rekord – przeszło 200 osób, reprezentujących kilkanaście narodowości. W „dniu gotowania” wzięli udział studenci programu Erasmus+ z Turcji, Portugalii, Włoch, Francji, Niemiec, Maroko, Hiszpanii, Grecji, Belgi, Rumunii, Mołdawii, Gruzji oraz Rosji, a także studenci studiów „pełnych” z Indii, Ukrainy, Białorusi i Kazachstanu. Pracownicy Działu Współpracy Międzynarodowej zaprosili również delegację z malezyjskiego Universiti Teknologi MARA (UiTM), która wizytowała na Wydziale Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii.
Wspólna zabawa, jak co roku zorganizowana została w studenckiej stołówce STREFA, która użyczyła swojej kuchni dla 9 drużyn biorących udział u konkursie kulinarnym. W międzynarodowym menu znalazły się m.in.: klopsy, sałatka ziemniaczana, ratatouille, placki z cukinii, tzatziki, zupa z czerwonej soczewicy, rajamma masala, butter chicken oraz kilka słodkich deserów.
Poza „głównym konkursem” całość wydarzenia wzbogacona została o zabawy-zgadywanki (nagradzane drobnymi upominkami) oraz wspólne lepienie pierogów pod okiem studentów Technologii żywności i żywienia człowieka – członków SKN ŻUBR. Był też stół z polskimi wypiekami i słodyczami, ścianka do robienia zdjęć oraz gra ruchowa TWISTER, tak by każdy uczestnik wydarzenia mógł dobrze się bawić.
Punktualnie o godzinie 20 rozpoczęto degustację potraw i wyłanianie zwycięzców konkursu kulinarnego. Przygotowane przez studentów potrawy podzielono na 3 kategorie i w każdej z nich wyłoniono i nagrodzono zwycięską drużynę:
- ZUPA – turecka zupa z czerwonej soczewicy ugotowana przez studentów Erasmus+
- DANIE GŁÓWNE – Butter Chicken przygotowany przez studentów z Indii
- DESER – tarta z karmelizowanymi bananami, którą upiekli studenci z Białorusi
Wydarzenie miało na celu poznanie potraw z różnych regionów świata, a w myśl powiedzenia „przez żołądek do serca” również szeroko pojętą integrację wielokulturowej społeczności akademickiej Politechniki Opolskiej.