Browse: Home / Smacznie, wesoło i międzynarodowo

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Politechnika dla czystego powietrza w regionie
  • Oświadczenie Radcy Prawnego Politechniki Opolskiej
  • Oświadczenie Rektora Politechniki Opolskiej
  • Rozpoczął się Chiński Rok Świni
  • Jubileusz rektora Zdzisława Kabzy

Smacznie, wesoło i międzynarodowo

Posted by Marta Dębowska on 14 listopada 2018 in Aktualności, IRO, Jednostki, Studenci | 268 Views

Tradycji stało się zadość! Kolejny International Cooking Day za nami! 

Tegoroczna edycja wydarzenia (odbywającego się już od przeszło 10 lat) była szczególna. Nie dość, że w pomoc przy organizacji zaangażowały się dwa koła naukowe – SKN ŻUBR i ESN PO oraz uczelniane Radio EMITER, to pod względem ilości uczestników, osiągnęliśmy prawdziwy rekord – przeszło 200 osób, reprezentujących kilkanaście narodowości. W „dniu gotowania” wzięli udział studenci programu Erasmus+ z Turcji, Portugalii, Włoch, Francji, Niemiec, Maroko, Hiszpanii, Grecji, Belgi, Rumunii, Mołdawii, Gruzji oraz Rosji, a także studenci studiów „pełnych” z Indii, Ukrainy, Białorusi i Kazachstanu. Pracownicy Działu Współpracy Międzynarodowej zaprosili również delegację z malezyjskiego Universiti Teknologi MARA (UiTM), która wizytowała na Wydziale Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii.

Wspólna zabawa, jak co roku zorganizowana została w studenckiej stołówce STREFA, która użyczyła swojej kuchni dla 9 drużyn biorących udział u konkursie kulinarnym. W międzynarodowym menu znalazły się m.in.: klopsy, sałatka ziemniaczana, ratatouille, placki z cukinii, tzatziki, zupa z czerwonej soczewicy, rajamma masala, butter chicken oraz kilka słodkich deserów. 

Poza „głównym konkursem” całość wydarzenia wzbogacona została o zabawy-zgadywanki (nagradzane drobnymi upominkami) oraz wspólne lepienie pierogów pod okiem studentów Technologii żywności i żywienia człowieka – członków SKN ŻUBR. Był też stół z polskimi wypiekami i słodyczami, ścianka do robienia zdjęć oraz gra ruchowa TWISTER, tak by każdy uczestnik wydarzenia mógł dobrze się bawić. 

Punktualnie o godzinie 20 rozpoczęto degustację potraw i wyłanianie zwycięzców konkursu kulinarnego. Przygotowane przez studentów potrawy podzielono na 3 kategorie i w każdej z nich wyłoniono i nagrodzono zwycięską drużynę:

  • ZUPA – turecka zupa z czerwonej soczewicy ugotowana przez studentów Erasmus+ 
  • DANIE GŁÓWNE – Butter Chicken przygotowany przez  studentów z Indii
  • DESER – tarta z karmelizowanymi bananami, którą upiekli studenci z Białorusi 

Wydarzenie miało na celu poznanie potraw z różnych regionów świata, a w myśl powiedzenia „przez żołądek do serca” również szeroko pojętą integrację wielokulturowej społeczności akademickiej Politechniki Opolskiej.

Kategoria: Aktualności, IRO, Jednostki, Studenci | Tagi: cudzoziemcy, Dział Współpracy Międzynarodowej, Erasmus, International Cooking Day

O autorze

Marta Dębowska

Dział Współpracy Międzynarodowej
ul. S. Mikołajczyka 5, 45-271 Opole
Tel.: 77 449 85 14

Podobne wpisy

Wykłady otwarte 100-lecie odzyskania niepodległości→

Studenci Erasmusa dzieciom→

Święta bez granic→

„100 pytań na 100 rocznicę niepodległości”→

II turniej Wojewódzkiej Ligii Mini Piłki Siatkowej

Zajęcia multisportowe dla dzieci

advertisement

Zapraszamy na Wydział Ekonomii i Zarządzania

Na marginesie »

  • Białe święta (z galerii ,,Na marginesie”)

  • Ale elewacja! (galeria „Na marginesie”)

  • Spieszmy się podziwiać jesień (z galerii ,,Na marginesie”)

  • Jak zostać halabardnikiem?

  • W oczekiwaniu na studentów…

  • Z galerii „Na marginesie”

  • Te kule to bule (z galerii „Na marginesie”)

  • Udany debiut Nicolette Tukiendorf (galeria ,,Na marginesie”)

  • Kto zna odpowiedź? (z galerii „Na marginesie”)

  • Trwa letnia olimpiada (galeria ,,Na marginesie”)

Nasz Facebook

Ważne

  • Politechnika dla czystego powietrza w regionie

    13 lutego 2019 / dr inż. Grzegorz Borsuk
  • Oświadczenie Radcy Prawnego Politechniki Opolskiej

    8 lutego 2019 / Redakcja
  • Oświadczenie Rektora Politechniki Opolskiej

    5 lutego 2019 / Redakcja
advertisement

RSS Radio Emiter

  • Wystawa R&B vol.2 w Galerii a4 na Wydziale Sztuki UO Wojciech Murański
  • Rock-Time 2019 głosowanie internautów! Karolina Pyć
  • Randka w ciemno przy książce Jakub Ligęzka
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu