Rola opakowań w przemyśle spożywczym to tytuł kolejnej inicjatywy jaką przygotował Opolski Park Naukowo-Technologiczny działający na Politechnice Opolskiej.
Tym razem było to seminarium zrealizowane we współpracy z Instytutem Badawczym Opakowań COBRO z Warszawy oraz Opolskim Centrum Rozwoju Gospodarki i Izbą Rzemieślniczą w Opolu. Na jego program złożyły się wystąpienia wysokiej klasy specjalistów z instytutu badawczego szczycącego się kategorią A, poświęcone zagadnieniom jakże bliskim wszystkim konsumentom – opakowaniom żywności. Rolę gospodarza i moderatora spotkania pełnił prof. Joachim Foltys, prezes OPNT i dziekan Wydziału Ekonomii i Zarządzania, zaś działalność instytutu omówił prof. Stanisław Tkaczyk, dyrektor COBRO.
W referatach poruszono zagadnienia różnego rodzaju opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym, od aspektów prawnych do konkretnych rozwiązań, których celem są opakowania przede wszystkim zdrowe, przyjazne środowisku i tanie. Tu warto zwrócić uwagę, że specjaliści z COBRO są o krok od opatentowania super substancji , która zdaje się spełniać wszystkie te wymogi. Natomiast wystąpienie prof. Ewy Kulińskiej z WEiZ zwracało uwagę na znaczenie opakowań w kontekście logistyki.
Uzupełnieniem programu seminarium była prezentacja Sławomira Janeckiego przedstawiająca nowo powstały Opolski Klaster Żywności i działający z powodzeniem Klub 150 zrzeszający lokalnych przedsiębiorców. Wśród ponad setki uczestników, głównie studentów, nie zbrakło przedstawicieli przedsiębiorstw i spółdzielczości Opolszczyzny (Nutricia, Cukry Nyskie, GS w Praszce).