Browse: Home / Seminarium OPNT

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Zbuduj z nami swoją przyszłość
  • Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności
  • Silne wsparcie innowacyjnych rozwiązań
  • Kolejny rekord cytowań naszych naukowców
  • Prof. Rafał Stanisławski przewodniczącym ważnego zespołu KEN

Seminarium OPNT

Posted by Sławoj Dubiel on 5 grudnia 2013 in Aktualności, Jednostki, Opolski Park Naukowo Technologiczny, Wydarzenia naukowe, Wydział Ekonomii i Zarządzania | 795 Views

Rola opakowań w przemyśle spożywczym to tytuł kolejnej inicjatywy jaką przygotował Opolski Park Naukowo-Technologiczny działający na Politechnice Opolskiej.

Tym razem było to seminarium zrealizowane we współpracy z Instytutem Badawczym Opakowań COBRO z Warszawy oraz Opolskim Centrum Rozwoju Gospodarki i Izbą Rzemieślniczą w Opolu. Na jego program złożyły się wystąpienia wysokiej klasy specjalistów z instytutu badawczego szczycącego się kategorią A, poświęcone zagadnieniom jakże bliskim wszystkim konsumentom – opakowaniom żywności. Rolę gospodarza i moderatora spotkania pełnił prof. Joachim Foltys, prezes OPNT i dziekan Wydziału Ekonomii i Zarządzania, zaś działalność instytutu omówił prof. Stanisław Tkaczyk, dyrektor COBRO.

W referatach poruszono zagadnienia różnego rodzaju opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym, od aspektów prawnych do konkretnych rozwiązań, których celem są opakowania przede wszystkim zdrowe, przyjazne środowisku i tanie. Tu warto zwrócić uwagę, że specjaliści z COBRO są o krok od opatentowania super substancji , która zdaje się spełniać wszystkie te wymogi. Natomiast wystąpienie prof. Ewy Kulińskiej z WEiZ zwracało uwagę na znaczenie opakowań w kontekście logistyki.

Uzupełnieniem programu seminarium była prezentacja Sławomira Janeckiego przedstawiająca nowo powstały Opolski Klaster Żywności i działający z powodzeniem Klub 150 zrzeszający lokalnych przedsiębiorców. Wśród ponad setki uczestników, głównie studentów, nie zbrakło przedstawicieli przedsiębiorstw i spółdzielczości Opolszczyzny (Nutricia, Cukry Nyskie, GS w Praszce).

Zobacz zdjęcia …

Kategoria: Aktualności, Jednostki, Opolski Park Naukowo Technologiczny, Wydarzenia naukowe, Wydział Ekonomii i Zarządzania | Tagi: Opolski Park Naukowo Technologiczny, Wydział Ekonomii i Zarządzania

O autorze

Sławoj Dubiel

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury
Starszy specjalista ds. fotografii
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
tel.: +48 77 4498123, e-mail: s.dubiel@po.edu.pl

Podobne wpisy

Trzy osoby pozują trzymając tekturową ramkęPOligeniusze 2023→

Mezczyzna w garniturze na tle ekranu z wyświetloną planszą.Jak powstaje Złota Setka?→

Grupa młodych ludzi w togach podrzuca biretyBirety w górę! Absolwenci WEiZ odebrali dyplomy→

Kobieta w czerwonym żakiecie przemawia do sali pełnej słuchaczyPoligeniusze w wersji junior. Młodzi absolwenci też mają się czym pochwalić→

Nowy wymiar zarządzania i inżynierii produkcji

advertisement

Automatyka i robotyka to zupełnie nowy kierunek studiów

advertisement

Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Trzy dziewczyny i dwóch chłopców prz stole z laptopami

    Zbuduj z nami swoją przyszłość

    2 czerwca 2023 / Anna Kułynycz
  • Dziewczyna w białym fartuchu siedzi przy stole, na którym ułożone są owoce

    Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

    2 czerwca 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzeh eleganckich mężczyzn, dwoje z nich trzyma dokumenty

    Silne wsparcie innowacyjnych rozwiązań

    18 maja 2023 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu