Browse: Home / Rewolucja w świecie kawy przy udziale naszych naukowców

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • 9,5 mln zł wsparcia dla Politechniki Opolskiej
  • Jak 2020 rok zmienił rynek pracy
  • Opolscy naukowcy poprawią cyberbezpieczeństwo obywateli RP
  • Masa paczek dla młodych sportowców z niepełnosprawnościami
  • Z sieci w mury uczelni

Rewolucja w świecie kawy przy udziale naszych naukowców

Posted by Centrum Transferu Technologii on 17 grudnia 2020 in Aktualności, Jednostki, Wydział Mechaniczny, Wydziały | 653 Views

HARDTANK – macerator do kawy tzw. cold brew został opracowany przez naukowców Politechniki Opolskiej we współpracy z pierwszą palarnią kawy w Opolu. Urządzenie zostało zgłoszone do ochrony patentowej, a teraz bierze udział w  światowym konkursie.

Politechnika Opolska regularnie realizuje komercyjne zlecenia dla podmiotów z praktycznie każdej gałęzi przemysłu. Nasi naukowcy jako uznani specjaliści współpracują zarówno z małymi firmami, jak i potentatami na rynku.

Jedną z firm, dla której w 2018 roku prowadzone były badania w ramach pracy zleconej jest Hard Beans Coffee Roasters (HSBC) – pierwsza palarnia kawy w Opolu.
Finalnym efektem badań prowadzonych dla HSBC na Wydziale Mechanicznym (które skupiły się na opracowaniu technologii oraz wykonaniu badań optymalizacyjnych procesu maceracji) było powstanie urządzenia HARDTANK – maceratora do kawy tzw. cold brew.
Cold brew to napój macerowany z użyciem zimnej wody, dzięki czemu uzyskujemy orzeźwiający, pełny w smaku, a jednocześnie o niższej kwasowości i goryczy napój. Urządzenie to poprzez nowoczesną technologię przygotowuje kawę w czasie 45-60 minut (co dotychczas trwało 24 godziny) i osiąga wydajność 250 litrów na dzień. Krótka ekstrakcja pozwala też wyeliminować ryzyko utleniania i tym samym wydłużyć trwałość napoju. Urządzenie znalazło również zastosowanie w przygotowywaniu herbat i likierów.

Współtwórcą urządzenia HARDTANK jest dr Dariusz Andrzejewski z  Katedry Technologii Maszyn i Materiałoznawstwa, a rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej w Polsce w 2019 r. oraz w Europie w 2020 r.

W skład zespołu badawczego realizującego zlecenie wchodzili pracownicy Wydziału Mechanicznego: dr inż. Małgorzata Płaczek (Katedra Inżynierii Procesowej i Środowiska), kierownikiem prac był dr hab. inż. Adam Niesłony (Katedra Mechaniki i Podstaw Konstrukcji Maszyn).

Teraz HARDTANK znalazł się w finale konkursu organizowanego przez największy na świecie i najpopularniejszy magazyn kawowy – Sprudge Media Network. HSBC to pierwsza polska firma z pierwszym polskim produktem, który sędziowie wybrali do finału konkursu w roku 2020.

Na opolski produkt można oddać swój głos pod linkiem: https://sprudge.com/vote

Wystarczy wybrać  „Hardtank” z listy „Best New Product”.

Kategoria: Aktualności, Jednostki, Wydział Mechaniczny, Wydziały | Tagi: badania naukowe, Centrum Transferu Technologii Politechniki Opolskiej, kawa, patenty, Wydział Mechaniczny

O autorze

Centrum Transferu Technologii

45-758 Opole, ul. Prószkowska 76 (budynek 5), pokój nr 105 i 110
tel.: 77 449 8240 lub 77 449 8241
www.ctt.po.opole.pl

Podobne wpisy

Nominacja profesorska: prof. dr hab. Grzegorz Królczyk→

Inwestycja warta prawie 9 mln zł. Powstaje centrum badawczo-rozwojowe→

Nominacja profesorska: prof. dr hab. inż. Adam Niesłony→

Rektor PO: Dobrze wykorzystaliśmy miniony rok→

Sesja egzaminacyjna w formie zdalnej

advertisement

Młodzieżowa Politechnika Opolska: „Kreatywność i komunikacja – co ma wspólnego jedno z drugim”

Politechnika Opolska będzie korzystać z zielonej energii

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • 9,5 mln zł wsparcia dla Politechniki Opolskiej

    22 grudnia 2020 / Redakcja
  • Jak 2020 rok zmienił rynek pracy

    21 grudnia 2020 / Anna Kułynycz
  • Opolscy naukowcy poprawią cyberbezpieczeństwo obywateli RP

    21 grudnia 2020 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu