Dokładnie 161 studentów obroniło prace dyplomowe na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej. To rekord na tym wydziale. Studenci bronili swoje prace na kierunkach: logistyka, zarządzanie i inżynieria produkcji, technologia żywności i żywienie człowieka. 30 z nich otrzyma dyplom z wyróżnieniem. Wszystkie prace miały charakter praktyczny, często wdrożeniowy.
– Na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki padł rekord w ilości obron prac dyplomowych podczas sesji zimowej. Tytuł zawodowy inżyniera otrzymało 145 osób – 113 studentów studiów stacjonarnych oraz 32 niestacjonarnych, natomiast tytuł magistra 17 studentów studiów niestacjonarnych – wylicza dr inż. Dominika Jagoda – Sobalak, prodziekan ds. organizacyjnych Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej.
– Studenci bronili swoje prace na kierunkach: logistyka, zarządzanie i inżynieria produkcji, technologia żywności i żywienie człowieka. 30 z nich otrzyma dyplom z wyróżnieniem. Wszystkie prace miały charakter praktyczny, często wdrożeniowy – dodaje dr inż. Dominika Jagoda – Sobalak.
Na logistyce swoje prace obroniło się 73 studentów studiów stacjonarnych oraz 8 studentów studiów niestacjonarnych. – Prace dotyczyły np. analizy i oceny handlu online w branży gastronomicznej w dobie pandemii COVID-19, analizy i oceny zarządzania zasobami przedsiębiorstwa w dobie pandemii COVID-19, analizy i oceny ekologistyki zarządzania przedsiębiorstwem na podstawie restauracji McDonald’s a także ocen procesów logistycznych na przykładzie przedsiębiorstwa produkcyjnego czy efektów wdrożenia wybranych metod i narzędzi Lean Manufacturing w wybranym przedsiębiorstwie produkcyjnym. Wszyscy dyplomanci zdali egzaminy dyplomowe na ocenę 5.0, a dwie panie: Sara Scheitza i Klaudia Szerszenowicz zostały wyróżnione – wylicza dr inż. Joanna Rut, promotorka studentów z Katedry Logistyki Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki.
– Na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka zrealizowano tematy związane zarówno z produkcją żywności, jej jakością oraz właściwościami odżywczymi. Zrealizowano badania w zakresie mieszania materiałów drobnoziarnistych wykorzystywanych w produkcji żywności, oceny jakości i technologii produkcji fermentowanych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, oceny wybranych dodatków produkcyjnych na jakość gotowego produktu żywnościowego czy zawartości wybranych składników (jak witamina C, szczawiany) pod wpływem procesów przetwórstwa spożywczego – informuje prof. Dominika Matuszek z Katedry Inżynierii Biosystemów i Procesów Chemicznych.
– Grupa dyplomantów, bez wyjątku, wykazała się dojrzałością badawczą, dyscypliną organizacyjną i wysokim poziomem komunikacji na poziomie kontaktu z promotorem, a także na etapie zbierania danych w badanych przedsiębiorstwach. Opłacało się, ponieważ prace zostały obronione wzorcowo – podkreśla z kolei dr inż. Regina Mazurek z Katedry Zarządzania i Inżynierii Produkcji, pod której okiem swoje prace broniło czterech niestacjonarnych studentów kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji II stopnia o specjalności „zarządzanie logistyką” oraz jeden niestacjonarny dyplomant I stopnia tego samego kierunku.
– Tematyka pracy magisterskiej pana Macieja Szymaszka jest unikatowa w skali wydziału i uczelni, ponieważ oscyluje wokół zagadnień napraw remontowych i konserwacyjnych w jednostkach zabezpieczenia Siłach Zbrojnych Rzeczpospolitej Polskiej. Dyplomant obronił pracę pt.: „Analiza i optymalizacja napraw wynikowych na przykładzie wybranego środka transportowego Sił Zbrojnych RP”, a w szczególności przeprowadził charakterystykę dostępnej infrastruktury technicznej, dokonał adaptacji procesu naprawy konserwacyjnej o dostępne technologie na rynku oraz opracował optymalny proces naprawy konserwacyjnej o dostępne zaplecze technologiczne. Na uwagę zasługuje również praca magisterska pana Mateusza Markowskiego pt.: „Analiza i optymalizacja przepływu towarów pomiędzy magazynami wewnętrznymi na przykładzie przedsiębiorstwa PHP Agro-Efekt sp. z .o.o.”. Z niezwykłą swobodą autor dokonał oceny funkcjonowania systemu logistycznego w obiekcie badań, z wykorzystaniem metody obserwacji, badania dokumentów oraz sondażu diagnostycznego. Wartością dodaną pracy jest fakt, że w oparciu o wyniki badań, kierownictwo przedsiębiorstwa powołało zespół, który będzie usprawniał istniejący system logistyczny, a na ten cel przeznaczył konkretny budżet – wylicza dr inż. Regina Mazurek.
– Obrony studentów ze specjalności zarządzanie projektami poszły tak, jak na prawdziwych specjalistów z zarządzania projektami przystało: sprawnie, w wyznaczonym czasie, główny cel – zdobycie tytułu magistra – został osiągnięty. Obronione prace dotyczyły projektów w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Były to projekty takie jak: wdrożenie systemów informatycznych, zwiększenie zdolności produkcyjnych, wdrożenie outsourcingu czy wprowadzenie koncepcji Kaizen. Na wyróżnienie zasługuje fakt, że były to prace, w których studenci wykazali się wieloma umiejętnościami praktycznymi – relacjonuje dr inż. Aleksandra Otawa z Katedry Inżynierii Bezpieczeństwa i Systemów Technicznych.
– Na podstawie informacji pozyskanych w wybranych przedsiębiorstwach dokładnie przeanalizowali wybrane projekty, a następnie opracowali z pomocą programu Project oraz Excel niezbędne narzędzia do planowania i kontroli realizacji zadań w projekcie takie jak: wykres Gantta, matryca kompetencji, mapa i raport ryzyka, karta projektu, struktura i zadania zespołu projektowego czy zestawienie kosztów. Projekty zostały przeanalizowane również pod kątem ich efektywności. Opracowane przez dyplomantów narzędzia w dużej części będą wykorzystane w praktyce, w wybranych przedsiębiorstwach podczas realizacji omawianych projektów – dodaje promotorka.