Browse: Home / Pożyteczne mikroorganizmy

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Współpraca z Tierra del Fuego
  • Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji
  • Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!
  • Samorząd Studencki Politechniki Opolskiej ma nowego przewodniczącego
  • Nowa forma współpracy uczelni technicznych

Pożyteczne mikroorganizmy

Posted by Lucyna Sterniuk-Gronek on 26 lutego 2014 in Aktualności, Wydarzenia naukowe, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki | 1 323 Views

Mało kto zdaje sobie sprawę z ilości chemikaliów i medykamentów, jakie stosuje się w rolnictwie i przemysłowym chowie zwierząt, aby produkty roślinne, oraz – taki na przykład –  tucznik, któremu skądinąd daleko do wiejskiego wieprza, usatysfakcjonowały konsumentów i nastawionego na zysk przedsiębiorcę.

ProBioEmy_2014-02-25-7685O obiecującej alternatywie dla powszechnie stosowanych antybiotyków, nawozów sztucznych i innych zabiegów, które – mając na celu zwiększenie wydajności produkcji rolnej – degradują środowisko, wczoraj na politechnice dyskutowali naukowcy, rolnicy i producenci owych nowoczesnych rozwiązań: wyrobów probiotycznych, czyli pożytecznych mikroorganizmów.

dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak, prof. PO

III Opolska Konferencja z cyklu Biologizacja Rolnictwa „Probio Emy- warsztaty szkoleniowe – doświadczenia w województwie opolskim” została zorganizowana przez Katedrę Inżynierii Biosystemów Politechniki Opolskiej, KRUS Oddział Opole, Stowarzyszenie EkosystEM – Dziedzictwo Natury oraz Dolnośląskie Centrum Mikroorganizmów.

Patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Opolskiego Andrzej Buła oraz rektor Politechniki Opolskiej prof. Marek Tukiendorf.

Otwarcia konferencji dokonała prodziekan ds. dydaktyki Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki dr Anida Stanik-Besler, która wyraziła radość z tego, że uczelnia i przedsiębiorstwa z branży rolniczej mogą wspólnie dążyć do ,,budowania, a nie niszczenia”. ,,Jesteśmy tym, co jemy i w jakim żyjemy środowisku” – zauważyła.

Wyroby probiotyczne, wokół których osnuto obrady konferencji, to wszechstronne mikroorganizmy (między innymi bakterie kwasu mlekowego i drożdże piekarnicze) mające za zadanie wywieranie korzystnego wpływu na ekosystem, do którego zostają zaszczepione. W kontekście rolnictwa mowa więc między innymi o rewitalizacji gleb, zabezpieczeniu przed pleśniami i bakteriami chorobotwórczymi w magazynach i miejscach chowu zwierząt, wzbogacaniu wody i pasz. Dobroczynne właściwości probioemów znajdują zastosowanie także w hodowli gołębi i pszczół, w utylizacji ścieków, w uprawach roślin, we wnętrzach naszych mieszkań (w postaci środków czystości) …i naszych organizmów (producenci probiotycznych jogurtów przecież już dawno oswoili nas z myślą, że jesteśmy domem dla miliardów pożytecznych bakterii).

Upowszechnienie probiotechnologii ma – według zapowiedzi producentów i badań prowadzonych także przez Politechnikę Opolską – uzdrowić rolnictwo, środowisko i człowieka.

I tylko los wspominanego na początku tucznika pozostanie bez zmian.

 

 

 

Kategoria: Aktualności, Wydarzenia naukowe, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki | Tagi: biologizacja rolnictwa, Dolnośląskie Centrum Mikroorganizmów, dr Anida Stanik-Besler, dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak prof. PO, KRUS, mikroorganizmy, probiotechnologia, prof. Marek Tukiendorf, rolnictwo, Stowarzyszenie EkosystEM – Dziedzictwo Natury, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki

O autorze

Lucyna Sterniuk-Gronek

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
e-mail: l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
https://sasiadowanie.blogspot.com/

Podobne wpisy

Grupa studentów siedzi przed komputeramiKierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji→

Studentka w oficjalnym stroju akademickim (toga i biret na głowie) prezentuje pracę magisterską, stojąc na tle ścianki z logotypami Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki oraz Politechniki Opolskiej.Recepta na korek w centrum Opola tematem pracy magisterskiej→

Dwie kobiety podające sobie dłoń i trzymające biała teczkęMałe granty dla politechniki→

Dwaj, elegancko ubrani mężczyźni podaja sobie dłoniePolitechnika pozyskała kolejnego, ważnego partnera→

Nasi naukowcy poprawią pracę systemów ciepłowniczych w czterech krajach

advertisement

Innowacyjne rozwiązanie: fantom miednicy może pomóc w radioterapii

advertisement

Przyjechał na dwa lata, zostaje na dłużej

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Dwie kobiety i mężczyzna podpisujący dokumenty przy stole, w tle stojaki z flagami

    Współpraca z Tierra del Fuego

    18 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa studentów siedzi przed komputerami

    Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji

    8 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzech młodych mężczyzn w granatowych fartuchach stoi przy obrabiarce cyfrowej. Jeden z nich trzyma uchwyt od drzwi komory urządzenia

    Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!

    28 lipca 2023 / Kamil Kalinowski
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu