Browse: Home / Poznawanie przez gotowanie

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Współpraca z Tierra del Fuego
  • Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji
  • Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!
  • Samorząd Studencki Politechniki Opolskiej ma nowego przewodniczącego
  • Nowa forma współpracy uczelni technicznych

Poznawanie przez gotowanie

Posted by Redakcja on 26 listopada 2013 in Aktualności, IRO, Kultura, Studenci, Wydarzenia kulturalne, Wydarzenia studenckie | 194 Views

Podczas wczorajszej imprezy integracyjno-kulinarnej International Cooking Day, studenci ze wszystkich stron świata przygotowali narodowe potrawy. Była więc i hiszpańska tortilla, i włoskie panzerotti, a ze strony gospodarzy – słynne pierogi, tak dobre, że nikt już nie wnika, czy są ruskie, czy polskie.

Warsztat pracy do wspólnego gotowania udostępniła młodych kucharzom stołówka studencka Strefa, stając się tego dnia prawdziwym centrum kuchni fusion, czyli łączenia stylów i smaków wielu różnych tradycji kulinarnych. Po ugotowaniu potrawy zostały przez autorów  odpowiednio podpisane  i udekorowane, a następnie trafiły na stoły, skąd zresztą szybko zniknęły.

Organizowany przez  Dział Współpracy Międzynarodowej International Cooking Day z każdy rokiem cieszy się coraz większą popularnością. Tym razem za chochle i patelnie chwyciło ponad 50 studentów Erasmusa (ale też z Polski), którzy dzięki spotkaniu poznali nie tylko zwyczaje żywieniowe swoich kolegów i koleżanek, ale i uniwersalne cechy kultury ich krajów, jak bowiem wiadomo, w kuchni, która jest nieodłącznym elementem dziedzictwa narodowego, odbija się charakter całej nacji.

A że mieli przy tym wszystkim doskonałą zabawę – to tym lepiej!

Zobacz zdjęcia …

Kategoria: Aktualności, IRO, Kultura, Studenci, Wydarzenia kulturalne, Wydarzenia studenckie | Tagi: Erasmus, International Cooking Day

O autorze

Redakcja

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5, 45-758 Opole
tel.: +48 77 449 81 26

Podobne wpisy

Debata o studiach i Erasmusie→

Młodzi ludzie pochylaja nad blatem z surowymi pierogami, w tle flagi narodoweWielkie gotowanie w Łączniku→

Niesamowita przygoda w zasięgu ręki→

Młodzi ludzie pozują na schodach.Duże zainteresowanie zagranicznych studentów Erasmusem na Politechnice Opolskiej→

Nasi naukowcy poprawią pracę systemów ciepłowniczych w czterech krajach

advertisement

Innowacyjne rozwiązanie: fantom miednicy może pomóc w radioterapii

advertisement

Przyjechał na dwa lata, zostaje na dłużej

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Dwie kobiety i mężczyzna podpisujący dokumenty przy stole, w tle stojaki z flagami

    Współpraca z Tierra del Fuego

    18 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa studentów siedzi przed komputerami

    Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji

    8 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzech młodych mężczyzn w granatowych fartuchach stoi przy obrabiarce cyfrowej. Jeden z nich trzyma uchwyt od drzwi komory urządzenia

    Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!

    28 lipca 2023 / Kamil Kalinowski
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu