Opolska firma SFD, jeden z krajowych liderów produkcji i sprzedaży suplementów diety dla sportowców to nowy partner Politechniki Opolskiej. Współpraca dotyczy głównie nowego kierunku studiów: dietetyki i jakości żywności.
– W środę podpisaliśmy umowę o współpracy z opolską firmą SFD. Dzięki temu nasi studenci będą mogli odbywać staże, praktyki w tej firmie. Mam na myśli studentów nowego kierunku, czyli dietetyki i jakości żywności, ale również logistyki czy wychowania fizycznego. Ale to nie wszystko. Zależy nam na podejściu praktycznym, więc pracownicy SFD prowadzili także zajęcia dla studentów dietetyki i jakości żywienia. Natomiast my oferujemy transfer wiedzy, wsparcie naszych naukowców w działalności firmy – informuje prof. Tomasz Boczar, prorektor ds. ogólnych i operacyjnych Politechniki Opolskiej.
Opolska firma SFD jest jednym z krajowych liderów produkcji i sprzedaży suplementów diety dla sportowców, witamin, żywności wzbogaconej i funkcjonalnej. – Mamy zespół dietetyków, technologów żywności, bardzo chętnie podzielimy się naszą wiedzą. Będziemy także oferować studentom praktyki w naszej firmie. Takie doświadczenie na pewno pomaga w drodze rozwoju. Jesteśmy otwarci dla uczelni. Bardzo się na współpracę cieszymy. To dopiero początek, myślę, że pól do współpracy będzie znacznie więcej – zapowiada Mateusz Pazdan, prezes SFD.



Przypomnijmy, dietetyka i jakość żywności to unikatowa w skali kraju propozycja łącząca kwestie związane z prawidłowym odżywianiem się, promocją zdrowia z bardzo szybko zachodzącymi przemianami technologicznymi w produkcji żywności. Podczas studiów licencjackich (trzyletnich dziennych lub zaocznych) student będzie miał do wyboru specjalizacje takie jak: dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności. – Ta pierwsza umożliwia pracę jako np. specjalista ds. żywienia, promocji i edukacji zdrowia, w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej a także prowadzenie doradztwa żywieniowego indywidualnego, czyli własnego dietetycznego gabinetu. Ale to nie wszystko. Nasi absolwenci mogą pracować w przemyśle spożywczym czy też w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności pod względem jej jakości i bezpieczeństwa jak np. w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności czy w przedsiębiorstwach, instytucjach i organizacjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz dietetyką i żywieniem człowieka – wylicza prof. Dominika Matuszek z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki.