Browse: Home / Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Współpraca z Tierra del Fuego
  • Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji
  • Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!
  • Samorząd Studencki Politechniki Opolskiej ma nowego przewodniczącego
  • Nowa forma współpracy uczelni technicznych
Dziewczyna w białym fartuchu siedzi przy stole, na którym ułożone są owoce

Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

Posted by Anna Kułynycz on 2 czerwca 2023 in Aktualności, Jednostki, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Wydziały | 1 099 Views

Nowy kierunek studiów na Politechnice Opolskiej to unikatowa w skali kraju propozycja łącząca kwestie związane z prawidłowym odżywianiem się, promocją zdrowia z bardzo szybko zachodzącymi przemianami technologicznymi w produkcji żywności.

– Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarty jest otyły. Za pięć lat tych ostatnich będzie aż 30%. Nadmiar zbędnych kilogramów ma 31% chłopców i 20% dziewczynek. Z otyłością zmaga się już 13% chłopców i 5% dziewczynek. Przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także umieramy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 mln osób na świecie – informuje Narodowy Fundusz Zdrowia.
Z kolei Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w swojej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności podkreśla, że ruch i ćwiczenia fizyczne są kluczowym elementem drogi na szczyt zdrowej sylwetki. Kolejne piętra zajmuje właściwa dieta.

– Ale to nie wszystko. Pojawia się także coraz więcej chorób dietozależnych. Dane te wskazują, że dietetycy mają i będą mieli bardzo dużo pracy. Nowy kierunek, dietetyka i jakość żywności to praktyczny, unikatowy w skali kraju kierunek ponieważ dotyczy nie tylko kwestii związanych z prawidłowym odżywianiem się czy promocją zdrowia. Odpowiada także na wyzwania związane z szybkimi przemianami technologicznymi współczesnego świata – tłumaczy dr Żaneta Grzywacz, prodziekan ds. dydaktyki Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej, gdzie od października startuje nowy kierunek.
– Dietetyka i jakość żywności łączy nauki medyczne, nauki o zdrowiu, nauki rolnicze oraz nauki inżynieryjno-techniczne. Charakteryzuje go także duża dawka praktyki – wylicza prof. Dominika Matuszek z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki.

  • Dziewczyna w białym fartuchu patrzy przez mikroskop
  • Dziewczyna w białym fartuchu wlewa sok do butelki
  • Dziewczyna w białym fartuchu wlewa ciecz do szklanej butelki
  • Dziewczyna w białym fartuchu notuje

W trakcie nauki studenci zdobędą wiedzę m.in. z zakresu: dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych; żywienia zbiorowego; psychologii i psychodietetyki; systemów jakości i bezpieczeństwa żywności; najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności; metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa a także dotyczą biotechnologii, toksykologii i higieny żywności; technologii produkcji potraw i ich przygotowania wg wytycznych konkretnych diet; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu; anatomii i fizjologii człowieka czy podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób.

Podczas studiów licencjackich (trzyletnich dziennych lub zaocznych) student będzie miał do wyboru specjalizacje takie jak: dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.
– Ta pierwsza umożliwia pracę jako np. specjalista ds. żywienia, promocji i edukacji zdrowia, w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej a także prowadzenie doradztwa żywieniowego indywidualnego, czyli własnego dietetycznego gabinetu. Ale to nie wszystko. Nasi absolwenci mogą pracować w przemyśle spożywczym czy też w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności pod względem jej jakości i bezpieczeństwa jak np. w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności czy w przedsiębiorstwach, instytucjach i organizacjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz dietetyką i żywieniem człowieka – wylicza prof. Dominika Matuszek.

Kategoria: Aktualności, Jednostki, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Wydziały | Tagi: dietetyka i jakość żywności, dr Żaneta Grzywacz, oferta dydaktyczna, prof. Dominika Matuszek, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki

O autorze

Anna Kułynycz

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
Stanowisko: specjalista ds. kontaktu z mediami
Tel.: 774498159
Tel.: 721-996-990
e-mail: a.kulynycz@po.edu.pl

Podobne wpisy

Grupa studentów siedzi przed komputeramiKierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji→

Studentka w oficjalnym stroju akademickim (toga i biret na głowie) prezentuje pracę magisterską, stojąc na tle ścianki z logotypami Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki oraz Politechniki Opolskiej.Recepta na korek w centrum Opola tematem pracy magisterskiej→

Dwie kobiety podające sobie dłoń i trzymające biała teczkęMałe granty dla politechniki→

Dwaj, elegancko ubrani mężczyźni podaja sobie dłoniePolitechnika pozyskała kolejnego, ważnego partnera→

Nasi naukowcy poprawią pracę systemów ciepłowniczych w czterech krajach

advertisement

Innowacyjne rozwiązanie: fantom miednicy może pomóc w radioterapii

advertisement

Przyjechał na dwa lata, zostaje na dłużej

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Dwie kobiety i mężczyzna podpisujący dokumenty przy stole, w tle stojaki z flagami

    Współpraca z Tierra del Fuego

    18 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Grupa studentów siedzi przed komputerami

    Kierunek ważny dla regionu: PKA pozytywnie oceniła zarządzanie i inżynierię produkcji

    8 sierpnia 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzech młodych mężczyzn w granatowych fartuchach stoi przy obrabiarce cyfrowej. Jeden z nich trzyma uchwyt od drzwi komory urządzenia

    Mechanika i budowa maszyn z kolejną pozytywną akredytacją!

    28 lipca 2023 / Kamil Kalinowski
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu