Nowy kierunek studiów na Politechnice Opolskiej to unikatowa w skali kraju propozycja łącząca kwestie związane z prawidłowym odżywianiem się, promocją zdrowia z bardzo szybko zachodzącymi przemianami technologicznymi w produkcji żywności.
– Nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Co czwarty jest otyły. Za pięć lat tych ostatnich będzie aż 30%. Nadmiar zbędnych kilogramów ma 31% chłopców i 20% dziewczynek. Z otyłością zmaga się już 13% chłopców i 5% dziewczynek. Przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także umieramy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 mln osób na świecie – informuje Narodowy Fundusz Zdrowia.
Z kolei Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w swojej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności podkreśla, że ruch i ćwiczenia fizyczne są kluczowym elementem drogi na szczyt zdrowej sylwetki. Kolejne piętra zajmuje właściwa dieta.
– Ale to nie wszystko. Pojawia się także coraz więcej chorób dietozależnych. Dane te wskazują, że dietetycy mają i będą mieli bardzo dużo pracy. Nowy kierunek, dietetyka i jakość żywności to praktyczny, unikatowy w skali kraju kierunek ponieważ dotyczy nie tylko kwestii związanych z prawidłowym odżywianiem się czy promocją zdrowia. Odpowiada także na wyzwania związane z szybkimi przemianami technologicznymi współczesnego świata – tłumaczy dr Żaneta Grzywacz, prodziekan ds. dydaktyki Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej, gdzie od października startuje nowy kierunek.
– Dietetyka i jakość żywności łączy nauki medyczne, nauki o zdrowiu, nauki rolnicze oraz nauki inżynieryjno-techniczne. Charakteryzuje go także duża dawka praktyki – wylicza prof. Dominika Matuszek z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki.
W trakcie nauki studenci zdobędą wiedzę m.in. z zakresu: dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych; żywienia zbiorowego; psychologii i psychodietetyki; systemów jakości i bezpieczeństwa żywności; najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności; metod organizacji procesów technologicznych w przemyśle spożywczym pod kątem ich higieny i bezpieczeństwa a także dotyczą biotechnologii, toksykologii i higieny żywności; technologii produkcji potraw i ich przygotowania wg wytycznych konkretnych diet; oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu; anatomii i fizjologii człowieka czy podstaw immunologii i klinicznego zarysu chorób.
Podczas studiów licencjackich (trzyletnich dziennych lub zaocznych) student będzie miał do wyboru specjalizacje takie jak: dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.
– Ta pierwsza umożliwia pracę jako np. specjalista ds. żywienia, promocji i edukacji zdrowia, w zakładach żywienia zbiorowego, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej a także prowadzenie doradztwa żywieniowego indywidualnego, czyli własnego dietetycznego gabinetu. Ale to nie wszystko. Nasi absolwenci mogą pracować w przemyśle spożywczym czy też w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności pod względem jej jakości i bezpieczeństwa jak np. w placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności czy w przedsiębiorstwach, instytucjach i organizacjach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz dietetyką i żywieniem człowieka – wylicza prof. Dominika Matuszek.