Ergonomia i bezpieczeństwo pracy, zarządzanie kryzysowe i bezpieczeństwo wewnętrzne, zarządzanie infrastrukturą krytyczną w logistyce, żywienie człowieka i dietetyka oraz lean management – to nowe specjalności kierunków na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej.
– Pięć nowych, atrakcyjnych specjalności oraz istotnie zmodyfikowany kierunek studiów to odpowiedź Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki na oczekiwania rynku pracy. Tym sposobem wzbogaciliśmy naszą ofertę kształcenia – informuje dr inż. Iwona Łapuńka, dziekan Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej.

Nowe specjalności to:
- ergonomia i bezpieczeństwo pracy oraz zarządzanie kryzysowe i bezpieczeństwo wewnętrzne na kierunku inżynieria bezpieczeństwa,
- zarządzanie infrastrukturą krytyczną w logistyce na kierunku logistyka,
- żywienie człowieka i dietetyka na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka,
- lean management na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji

Ale to nie wszystkie zmiany w ofercie Wydziału. – Kolejna, to istotnie zmodyfikowany kierunek studiów: przemysłowe technologie informatyczne – objaśnia dr inż. Iwona Łapuńka, która podkreśla, że różnorodność oferty Wydziału jest duża, a wspólnym mianownikiem jest kształcenie „inżynierów przyszłości”, specjalizujących się w rozwiązaniach dedykowanych koncepcji Przemysłu 4.0, która integruje ludzi, maszyny i procesy.

– Działalność produkcyjna przyszłościowych przedsiębiorstw jest całkowicie odmienna od tej, charakteryzowanej przez klasyczną ekonomię. Nie jest to już fabryka zamknięta, wykorzystująca jedynie zasoby typu: praca, kapitał i surowce, lecz nowe organizacje tworzą powiązane sieci współpracy, efektywnie eksploatując i pomnażając zasoby takie jak: dane, wiedza i organizacja. Każdy z naszych kierunków wypełnia pewien obszar wiedzy i buduje kapitał intelektualny dla wielu rozwijających się w Polsce gałęzi przemysłowych – zaznacza pani dziekan.

Absolwenci Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki to wysoko oceniani i szybko awansujący pracownicy nowoczesnych przedsiębiorstw produkcyjno-usługowych, zatrudniani na takich stanowiskach jak: inżynier produkcji, inżynier procesu, inżynier projektu, specjalista ds. logistyki, specjalista ds. produktu, specjalista ds. transportu, kierownik magazynu, analityk ryzyka, projektant procesów i systemów przemysłowych, inżynier ds. materiałowych, specjalista ds. lean, inżynier utrzymania ruchu, inżynier ds. systemów pomiarowych, technolog procesowy, inżynier sprzedaży, inżynier jakości, inżynier systemów wytwarzania, inżynier przygotowania produkcji, czy też inżynier bezpieczeństwa, a także technolog żywności oraz specjalista ds. kontroli jakości żywności.

– Liczymy, że nowe specjalności zainteresują nie tylko tegorocznych maturzystów, ale również pracowników uzupełniających swoje kwalifikacje w trybie niestacjonarnym – zaznacza dr inż. Iwona Łapuńka.