Pierwszy w nowym roku wykład w ramach Dziecięcej Politechniki Opolskiej poprowadził dr inż. Łukasz Biłos z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki, który opowiedział o kriogenice w przemyśle spożywczym.
W trakcie wykładu słuchacze mieli okazję poznać ciecze kriogeniczne i sposoby ich wykorzystania podczas przygotowywania mrożonek spożywczych. – relacjonuje profesor DPO – Poznali zjawisko Leidenfrosta i mogli dosłownie zetknąć się z płynem o temperaturze minus 195,8 oC. Wykład podzielony był celowo na dwie części w taki sposób, aby teoria przedstawiona na początku spotkania mogła znaleźć potwierdzenie praktyczne podczas wykonywania szeregu doświadczeń z niskimi temperaturami.
W trakcie części doświadczalnej słuchacze mogli zobaczyć, czym codziennie oddychają, jak wygląda skroplony tlen i azot, jak zmieniają się właściwości elastyczne materiałów, czy twardość warzyw i owoców w kontakcie z cieczami kriogenicznymi. Słuchacze czynnie i bardzo chętnie uczestniczyli w doświadczeniach, które przeprowadzone zostały z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa. Starałem się zadbać, aby nie pozostawić słuchaczy z mylnym wrażeniem, że ciecze kriogeniczne to medium bezpieczne. Każdy z eksperymentów został oparty na sporym już doświadczeniu ponieważ promocja Politechniki Opolskiej poprzez pokazy z wykorzystaniem ciekłego azotu realizowana jest w Katedrze Inżynierii Biosystemów bardzo często.