W minioną sobotę zainaugurowana została dziewiąta edycja Dziecięcej Politechniki Opolskiej. Pięciuset studentów z Opola i Strzelec Opolskich, wśród których byli zarówno nowicjusze, jak i prawdziwi weterani politechnicznej wiedzy, czujący się w auli ,,Łącznika” jak na własnym boisku – zostało powitanych przez panią prorektor ds. dydaktyki dr hab. inż. Krystynę Macek-Kamińską oraz koordynator DPO dr hab. inż. Annę Król, prof. PO.
Pierwszy w tym roku akademickim wykład pt. ,,Potęga mikroorganizmów” wygłosiły wykładowczynie z Wydziału Mechanicznego – dr inż. Małgorzata Płaczek oraz mgr inż. Izabela Wardach.
Młodzi studenci byli bardzo żywiołowi, sympatyczni i bardzo ciekawi. – powiedziała pani Małgorzata – Niektórzy mieli nadzieję na ożywienie krwiożerczego dinozaura, inni z kolei chcieli przywrócić do życia tura 🙂 Na podstawie odpowiedzi udzielanych na zadawane przeze mnie pytania mogę sądzić, że niektóre dzieci przygotowywały się do wykładu wraz z rodzicami.
A o czym dowiedzieli się studenci z DPO?
W trakcie wykładu wskazano na rolę mikroorganizmów we współczesnym świecie podkreślając ich znaczenie dla medycyny, farmacji, sektora rolno-spożywczego oraz ochrony środowiska. – relacjonuje profesorka DPO – Wskazano miejsca na świecie, tj. okolice gejzerów, przewody pokarmowe organizmów wodnych oraz tereny zanieczyszczone ropą naftową czy toksycznymi szlamami, pochodzącymi z kopalni odkrywkowych uranu, miedzi czy złota, jako źródło pozyskiwania cennych szczepów przemysłowych. Wskazano na udoskonalone szczepy mikroorganizmów jako producentów żywności, oraz dodatków do niej w postaci ulepszaczy czy konserwantów. Podkreślono istotną rolę mikroorganizmów w procesach modyfikacji genetycznych roślin i opisano możliwości prowadzenia hodowli komórek roślinnych in vitro. Wskazano m.in. na perspektywy wykorzystania genetycznie zmodyfikowanych organizmów do produkcji nowoczesnych materiałów opatrunkowych oraz materiałów z przeznaczeniem na bioimplanty, które można zastosować w kardiochirurgii i chirurgii naczyniowej. W trakcie wykładu przeprowadzono także eksperyment polegający na określeniu wpływu warunków środowiskowych (temperatury) na wzrost drożdży Saccharomyces cerevisiae. Młodzi studenci mogli również spróbować napojów wytworzonych w warunkach domowych przy udziale mikroorganizmów, tj. napoju herbacianego kombucza, kefiru wytworzonego na bazie grzybka tybetańskiego oraz galaretek zestalonych agarem pochodzącym z alg morskich.
Kolejny wykład odbędzie się 10 grudnia.