W dniu 15 września 2014 r. w Brnie odbyło się uroczyste posiedzenie Rady Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Mendla. Uroczystość była poświęcona głównie obchodom 95-lecia istnienia Uniwersytetu i Wydziału. Z dokumentów historycznych wynika, że Wydział Rolniczy jest jednym z najstarszych Wydziałów Uniwersytetu i drugim, co do ilości kształconych studentów. Od początku swego istnienia po dzień dzisiejszy utrzymał kształcenie na tradycyjnych kierunkach w dziedzinie nauk rolniczych w obszarze uprawy roślin i hodowli zwierząt.
Uroczyste posiedzenie Rady Wydziału Rolniczego było także okazja do podsumowania historii rozwoju działalności naukowo-dydaktycznej tej jednostki naukowej oraz do zaprezentowania i uhonorowania Uczelni i pokrewnych Wydziałów – miedzy innymi uczelni ze Słowacji, Węgier, Niemiec i Polski – współpracujących z Uniwersytetem Mendla i jego Wydziałem Rolnictwa.
Ten zaszczyt był także udziałem Politechniki Opolskiej, a konkretnie Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki i Katedry Inżynierii Biosystemów. Podczas uroczystości Dziekan Wydziału Rolniczego prof. Pavel Ryant, jako wyróżnienie wręczył medal okolicznościowy prof. Katarzynie Szwedziak, Kierownikowi Katedry Inżynierii Biosystemów. A w podziękowaniu za rozwój współpracy między Uczelniami oraz Wydziałami Uniwersytetu Mandla i Politechniki Opolskiej przekazał Dziekanowi Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki prof. Waldemarowi Skomudkowi dyplom uznania.
Obecnie Wydział Rolniczy jest niezwykle zaangażowany w nauczanie studentów oferując im zdobywanie wiedzy i umiejętności na trzech poziomach kształcenia:
- inżynierskim: 7 kierunków studiów, 11 specjalizacji,
- magisterskim: 7 kierunków studiów, 20 specjalizacji,
- doktoranckim: 9 dyscyplin, 12 specjalizacji.
Działalnością Wydziału jest zarówno kształcenie studentów w poszczególnych specjalizacjach, jak i prowadzenie badań własnych oraz we współpracy z wieloma podmiotami z Czech i zagranicy. Działalność badawcza Wydziału koncentruje się głównie na procesach biologicznych wykorzystywanych w rolnictwie, przemyśle spożywczym i ochronie środowiska. Procesy te są badane na różnych poziomach, poczynając od cząsteczkowego przez komórkową aż do populacji i agroekosystemów roślin i zwierząt w skali zarówno przedsiębiorstw rolniczych, jak i regionów. Od 2007 roku Wydział prowadzi program badawczy o nazwie “The Biological and Technological Aspects of Sustainability of Controlled Ecosystems and their Adaptation to Climate Changes”.
W ramach współpracy między Uniwersytetem Mendla a Politechniką Opolską realizowane są wspólne badania naukowe dotyczące stosowania zintegrowanych upraw z pożytecznymi mikroorganizmami, wykorzystywaniem pożytecznych mikroorganizmów w przemyśle spożywczym, oceny jakości pasz i produktów rolnych wykorzystywanych na cele spożywcze. Prowadzenie wspólnych badań naukowych zaowocowało wspólnymi artykułami naukowymi, rozdziałami w monografiach naukowych oraz książkach.
Zespół naukowców z Politechniki Opolskiej i Uniwersytetu Mendla wspólnie prezentuje wyniki badań na licznych konferencjach, sympozjach i warsztatach naukowych. W ramach współpracy organizowane są również wspólne warsztaty naukowe w celu wymiany doświadczeń, w których biorą udział pracownicy i studenci Politechniki Opolskiej i Uniwersytetu Mendla w Brnie. Organizowane są również podróże studyjne, staże oraz praktyki.