Browse: Home / Fakty w aktach

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Zbuduj z nami swoją przyszłość
  • Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności
  • Silne wsparcie innowacyjnych rozwiązań
  • Kolejny rekord cytowań naszych naukowców
  • Prof. Rafał Stanisławski przewodniczącym ważnego zespołu KEN

Fakty w aktach

Posted by Lucyna Sterniuk-Gronek on 7 lutego 2014 in Aktualności, Studenci | 981 Views

Studiowanie to proces wielowymiarowy i taki też jest jego materialny ślad: w domowych archiwach zazwyczaj przybiera postać zapakowanych w pudła notatek, albumów ze zdjęciami, do których sięga się z rozrzewnieniem, oraz  – to dotyczy młodszego pokolenia –  niejednego bloga o studenckim życiu.

Natomiast w archiwum uczelnianym ów materialny ślad studiowania przybiera postać całkiem pokaźnej teczki z dokumentami. Jest w niej zapisana cała historia studiów każdego absolwenta politechniki – od  podania o przyjęcie na studia, przez  wyniki wszystkich sesji egzaminacyjnych (bywa, że i podania o ich przedłużenie) aż po kopię pracy dyplomowej i odpis samego dyplomu.

Nad pieczołowitym gromadzeiem wszystkich dokumentów czuwa Centrum Obsługi Studenta, które właśnie w lutym przekazuje opisane i objęte specjalnie stworzonymi procedurami teczki do archiwum uczelni w II kampusie.

Dobre cztery tony dokumentów, które w kilkudziesięciu skrzynkach transportowane są do archiwum dotyczą zawsze absolwentów sprzed dwóch lat, a więc w tym roku przygotowane są do drogi teczki zamknięte w 2012 r.

Jak podaje pani Dorota Załężna, zastępca dyrektora COS jest ich łącznie 2844, a zatem – 200 z Wydziału Budownictwa, 584 z Wydziału Ekonomii i Zarządzania, 304 z Wydziału Elektrotechniki, Automatyki i Informatyki, 373 z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki, 315 z Wydziału Mechanicznego i 860 z Wydziału Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii (mowa o studiach łącznie stacjonarnych i niestacjonarnych). Łatwo sobie więc wyobrazić, jak wiele zajmują miejsca!

W archiwum jest wbrew pozorom ciągły ruch. Wielu absolwentów, często już po latach traci oryginalne dokumenty w zdarzeniach losowych i potrzebuje do nich dotrzeć np. przy okazji starania się o pracę lub składania wniosku emerytalnego. Zdarza się również, że do COS-u zwracają się zakłady pracy, aby potwierdzić autentyczność przedstawionego przez pracownika dyplomu uczelni.

Dyrektor COS dr inż. Marek Węgrzyn przypomina sobie również iście filmową historię młodego człowieka z Wietnamu, który dzięki archiwalnym dokumentom odnalazł swojego ojca, studiującego niegdyś na WSI.

na zdjęciu Joanna Niedoba, zastępca Centrum Obsługi Studenta

G2

Kategoria: Aktualności, Studenci | Tagi: Centrum Obsługi Studenta, COS, studenci

O autorze

Lucyna Sterniuk-Gronek

Dział Promocji, Komunikacji i Kultury
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
e-mail: l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
https://sasiadowanie.blogspot.com/

Podobne wpisy

Trzy dziewczyny i dwóch chłopców prz stole z laptopamiZbuduj z nami swoją przyszłość→

Tłumy na politechnicznych błoniach→

Mężczyzna w garniturze z mikrofonem i dużym, złotym kluczem, obok para młodych ludzi w strojach królewskich i mężczyzna w todze i gronostajachStudenci przejęli władzę nad Opolem. Zaczynają się Piastonalia→

Troje młodych ludzi pokazuje gest "OK", w tle pomnik i wieżaSprawdź swoje kompetencje, weź udział w grze miejskiej→

Nowy wymiar zarządzania i inżynierii produkcji

advertisement

Automatyka i robotyka to zupełnie nowy kierunek studiów

advertisement

Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Trzy dziewczyny i dwóch chłopców prz stole z laptopami

    Zbuduj z nami swoją przyszłość

    2 czerwca 2023 / Anna Kułynycz
  • Dziewczyna w białym fartuchu siedzi przy stole, na którym ułożone są owoce

    Nowy kierunek studiów: dietetyka i jakość żywności

    2 czerwca 2023 / Anna Kułynycz
  • Trzeh eleganckich mężczyzn, dwoje z nich trzyma dokumenty

    Silne wsparcie innowacyjnych rozwiązań

    18 maja 2023 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu