Browse: Home / Alternatywa dla chemizacji życia

Menu

Skip to content
  • Politechnika Opolska
  • Koła naukowe
Header image

Wiadomości UczelnianeLogo

Wiadomości Uczelniane | Politechnika Opolska

  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

Menu

Skip to content
  • Strona główna
    • Wywiady
    • Wszystkie aktualności
      • Dziecięca Politechnika Opolska
      • Odeszli
    • Wiadomości Uczelniane – archiwum (PDF)
  • Nauka
    • Wydarzenia naukowe
    • Popularyzacja wiedzy
    • Artykuły naukowe
      • Nauki przyrodnicze
      • Nauki inżynieryjne i techniczne
      • Nauki medyczne i nauki o zdrowiu
      • Nauki rolnicze
      • Nauki społeczne
      • Nauki humanistyczne
  • Studenci
    • Wydarzenia studenckie
    • AZS
    • Samorząd
    • Koła naukowe
  • Kultura
    • Wydarzenia kulturalne
    • Galeria II strona
  • Jednostki
    • Wydziały
      • Wydział Budownictwa i Architektury
      • Wydział Elektrotechniki Automatyki i Informatyki
      • Wydział Ekonomii i Zarządzania
      • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki
      • Wydział Mechaniczny
      • Wydział Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii
    • Akademickie Biuro Karier
    • Biblioteka Główna
    • Dział Współpracy i Rozwoju
    • Instytut Konfucjusza
    • Dział Współpracy Międzynarodowej
    • Studium Języków Obcych
    • Opolski Park Naukowo Technologiczny
    • Uczelniany Ośrodek Informatyczny
    • Doktoranci
  • Na marginesie
    • Felieton
    • Galeria ,,Na marginesie”
    • Podróże
  • Opolscy naukowcy poprawią cyberbezpieczeństwo obywateli RP
  • Masa paczek dla młodych sportowców z niepełnosprawnościami
  • Z sieci w mury uczelni
  • Siedmioro młodych naukowców z PO otrzymało grant MINIATURA
  • Nominacja profesorska: prof. dr hab. inż. Andrzej Kołodziej

Alternatywa dla chemizacji życia

Posted by Lucyna Sterniuk-Gronek on 24 lutego 2015 in Aktualności, Jednostki, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Wydziały | 359 Views

Wszyscy chcemy zdrowo się odżywiać, chcemy też, aby zdrowa była cała nasza planeta. Czy jednak w czasach, kiedy ,,E” w składzie produktu nikomu nie kojarzy się z witaminą, tylko ze sztucznym, być może niebezpiecznym, dodatkiem, a menu dla kurczaka układa farmaceuta – jest to jeszcze możliwe?

Owszem, dzięki pożytecznym mikroorganizmom, które – dosłownie i w przenośni – wzięli pod lupę organizatorzy IV Opolskiej Konferencji z cyklu Biologizacja Rolnictwa, która odbyła się dziś na Politechnice Opolskiej.

biologizacja_2015-02-24-3540

Tym razem naukowcy i producenci rolni (reprezentowani również przez Agencję Rynku Rolnego i Opolską Izbę Rolniczą) poświęcili uwagę głównie daklastrowanej wodzie, jednak wśród poruszanych tematów znalazły się zagadnienia biorożnorodności i ogólnie – probiotechnologii, czyli wykorzystaniu bakterii i grzybów we wszystkich gałęziach przemysłu rolnego  – od nawożenia gleby, przez żywienie zwierząt i zwalczanie chorób, po oczyszczanie ścieków i bezpieczne magazynowanie zbóż.  Jak przekonywali prelegnci, naturalne i wydajne ProBio Emy – to alternatywa dla chemizacji rolnictwa degradującej środowiko i nas – konsumentów, łudzących się, że wykonywane w maseczkach i rękawicach opryski pól nie mają wpływu na końcowy efekt produkcji rolnej.

Spotkanie otworzył rektor uczelni prof. Marek Tukiendorf, który naukowo związany jest właśnie z inżynierią rolniczą. Ta konferencja – powiedział – to kolejny dowód na multidyscyplinarność politechniki.

Organziatorem spotkania był Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, a pracom komitetu przewodniczyła dr hab. inż. Katarzyna Szwedziak , prof. PO.

Konferencja stała się okazją do wyróżnienia Henryka Wawera, za populrayzację wiedzy o biologizacji. Redaktor TVP Opole orzymał tytuł Honorowego Licencjonowanego Doradcy  ProBiotechnologii, a nagrodę przyznał dolnośląski ruch społeczno-gospodarczy Krąg Zdrowej Ziemi, kierowany przez jednego z prelegentów Stanisława Kolbusza.

Bo choć pożyteczne mikroorganizmy mają tak zbawienny wpływ na ekosystem, na nas i na planetę – wciąż za mało się o nich wie. Oby organizowana na politechnice, cykliczna konferencja, stała się przysłowiowym ziarnem wiedzy (wysianym oczywiście do użyźnionego probioemem gruntu), które wykiełkuje w przyszłości pozytywnymi zmianami na polskiej wsi.

Program

G2

 

 

Kategoria: Aktualności, Jednostki, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Wydziały | Tagi: biologizacja rolnictwa, Katedra Inżynierii Biosystemów, Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki

O autorze

Lucyna Sterniuk-Gronek

Sekcja Promocji i Kultury
ul. Prószkowska 76 (budynek nr 5), 45-758 Opole
e-mail: l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
https://sasiadowanie.blogspot.com/

Podobne wpisy

Powtórka z matematyki. Duże zainteresowanie studentów→

Jak zachować umiar przy świątecznym stole?→

„Paczka dla zwierzaczka”. Efekt zbiórki zaskoczył organizatorów→

Grant MINIATURA na Wydziale Inżynierii Produkcji i Logistyki→

Dziecięca Politechnika Opolska: „Ekonomia, a kalorie – czyli jak efektywnie liczyć i spalać kalorie”

Akademia Młodych Serc: „Ajurweda. Czym jest starożytny system medycyny indyjskiej?”

Rewolucja w świecie kawy przy udziale naszych naukowców

advertisement

Nasz Facebook

Ważne

  • Opolscy naukowcy poprawią cyberbezpieczeństwo obywateli RP

    21 grudnia 2020 / Anna Kułynycz
  • Masa paczek dla młodych sportowców z niepełnosprawnościami

    15 grudnia 2020 / Redakcja
  • Z sieci w mury uczelni

    8 grudnia 2020 / Anna Kułynycz
advertisement
  • Facebook
  • Google Plus
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

WI@DOMOŚCI UCZELNIANE on-line

Redaktor naczelna:
Lucyna Sterniuk-Gronek
l.sterniuk-gronek@po.opole.pl
Zdjęcia:
Sławoj Dubiel
s.dubiel@po.opole.pl

KONTAKT

Sekcja Promocji i Kultury
Politechniki Opolskiej
ul. Prószkowska 76, bud. nr 5
45-758 Opole
tel.: 77 449 8126

Redakcja zastrzega sobie prawo skracania i opracowywania redakcyjnego
nadesłanych materiałów. Wiadomości Uczelniane podlegają Biuru Rektora i realizują zadania wynikające z misji kreowania pozytywnego wizerunku Politechniki Opolskiej.

 
 
 

Archiwa

 

©2013 - 2017 Politechnika Opolska | Wiadomości Uczelniane

Menu